Реклама / Ads
5| 17649 |04.10.2018 ЪNDERGROUND

Прокурорката, „оневинила“ фирмите до Пеевски, се оказа галеница на Цацаров

.
Цацаров върти прокурорите като мънистата от броеницата на пръста си Източник: БГНЕС
Прокурорката от СГП Емилия Варадинова, която позволи две фирми до Делян Пеевски да гушнат 12 млн. лв. от КТБ с фалшиви документи, се оказа „галеница“ на обвинител №1 Сотир Цацаров.
 

Медията ни ви разказа за скандалното решение на Варадинова да прекрати разследването  за фалшифицирането на документи с мотива, че ментетата, с които фирмите „Аполо Инженеринг“ и „Ардастрой“ претендират да вземат маститата сума, не й били предоставени от въпросните дружества и от синдиците на КТБ. В същото време въпросната прокурорка разполага с копията на фалшификатите, свидетелски показания, както и клетвена декларация пред нотариус, доказващи фалшификацията.

 

Юристи недоумяват защо Емилия Варадинова не е изискала и иззела „оригиналите“ на фалшивите документи, за да извърши експертизи, а е предпочела да прекрати разследването, което касае ощетяването на над 20 държавни предприятия, сред които „АЕЦ-Козлодуй“, „Булгаргаз“, Летище София, НКЖИ, „Терем“, „Кинтекс“, „Топлофикация-София“ и много други. Чрез документите, които е трябвало да провери Варадинова, двете фирми, близки до Пеевски, от 4-ти ред като кредитори, се нареждат на първи ред наравно с Фонда за гарантиране на влоговете, оставяйки зад себе си не само изброените предприятия, но и вложителите.

 

 С  казусат са запознати президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и всички политически партии. Колеги на прокурор Емилия Варадинова обясняват „смелостта й“ да действа по този начин, със светкавичното й професионално израстване, подпомогнато лично от Сотир Цацаров. Ето как става това:

 

Професионалният път на Емилия Варадинова започва в районна прокуратура Своге по времето, когато общината е в ръцете на ДПС. Ведомството се оказва тясно за възможностите й и тя се мести през 2014 година в Софийска районна прокуратура. В рамките на една година качествата й са забелязани не от кого и да е, а от Сотир Цацаров, който през 2015 година я командирова в специализирания отдел на СГП. Мястото не е случайно, защото там се разследва фалита на КТБ,  псевдо-убийството  на Делян Пеевски и други   знакови дела. Оттам службата се сдоби с унизителното и същевременно страховито прозвище „шпицкоманда“.  

 

Според Закона за съдебната власт  изрично е упоменато, че магистрат може да се командирова  до една година. Правилата, обаче „подминават“ Варадинова, защото тя попада в съвсем друга графа-тази на богоизбраните. В документа за командироването й изрично е упоменато: „Срок на командироване до заемане на длъжността чрез конкурс“, обърнаха внимание юристи. Така излиза, че от 2015 досега-сиреч три години,  такъв не се обявява.  Източниците ни са категорични, че това няма как да стане без благословията на главния прокурор.

 

В момента Варадинова се готви да направи още един скок. Този път тя иска да се приземи в спецпрокуратурата, прочула се в обществото като бухалката на властта и модела КОЙ.   

 

Представители на държавното обвинение с интерес следят казуса с прекратеното производство  от Варадинова. Те се питат дали след отказа й, Главна прокуратура ще се самосезира и ще провери прокурорския акт по реда на служебния контрол. Напомнят, че основание за това дава  ЗСВ.

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12663 |19.03.2015 Квесторите в КТБ спасяват медиите на Пеевски - искат несъстоятелност за фирмите, които са ги кредитирали . 14| 8863 |06.04.2014 Кадиев: Фирмите за бързи кредити печелят кървави пари . 12| 11713 |01.10.2013 Рекетират ни фирмите за топлинно счетоводство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads