Реклама / Ads
15| 25244 |01.02.2024 ЪNDERGROUND

Разследващ полицай в ГДБОП, герой от филм за изнудване на АКФ. Какво знаем за жената на “Нотариуса”?

.
Гергана Божанова, съпругът й Мартин, Детелина Ханчева и Иван Гешев
Гергана Божанова, съпругата на Мартин Божанов “Нотариуса”, който беше застрелян показно в сряда вечерта е разследващ полицай, който работи в ГДБОП.
 

Информацията потвърди пред журналисти и главният секретар на МВР Живко Коцев: „Доколкото ми е известно, тя е била уволнена, но е обжалвала и е върната обратно на служба. В момента е по майчинство", каза той.

 

Припомняме ви, че “Нотариуса” беше едно от главните действащи лица на разследването, което показа как посредници в съдебната система искат на Ивайла Бакалова 100 000 евро, за да пуснат от ареста приятеля й Веселин Денков. Закритата вече спецпрокуратура му повдигна обвинение за ОПГ за лихварство. В интрревю за ФрогНюз от 2022г. Ивайла Бакалова споделя: “Отдавна зная, че жената до Мартин Божанов работи в ГДБОП, но никой не обръща внимание на този съществен факт”.

 

Докато ГДБОП се оглавява от Любомир Янев, в службата за първи път се провежда външен конкурс за разследващи полицаи.

 

Подобно нещо никога преди това не се е случвало в историята на ведомството, тъй като до този момент винаги се е държало новопостъпилите да имат солиден опит в самата институция, а така също в професионалната си биография да са записали безспорни успехи. Смята се също така, че самият Янев има роднинска връзка с главния прокурор Иван Гешев, ексръководител на специализираната прокуратура. 

 

На въпросния конкурс действа като магнит за юристите. На него се явяват около 30 човека. Само четирима измежду тях се оказват избраниците. Така в стратегическото звено по разследване, от чиято работа зависят изхода на делата срещу организираните престъпни групи, попадат бивш воден спасител, ексохранител, служителка  в ЧСИ-кантора и въпросната любима на “Нотариуса”.

 

Новината за избора на Гергана Божанова изненадва полицаите от МВР. Те се чудят как ще доверят най-чувствителните за държавата разследвания срещу мафията на жена, която не се знае откъде идва и какво е работила до този момент. Единствено има данни, че е участвала в телевизионния формат “Къртицата”.

 

Филмът на АКФ още повече засилва подозренията, че конкурсът за разследващи полицаи не се е организирал реално в БОП-а, а на съвсем друго място и от съвсем други хора. Още от първия ден на своето пребиваване в ГДБОП, Божанова демонстрира, че се “къпе” в  лукс и висок стандарт на живот. Оказва се, че малко след като става “антимафиот”  допускът й до класифицирана информация е бил отнет от ръководството на службата. В такива случаи се подхожда по следния начин - или служителят отива на работа на друго място, където не се изисква боравене със секретна информация, или директно се маха. 







В случая, обаче за Гергана е било направено изключение, защото тя остава в разследващия екип от ГДБОП. Редуват се болнични, отпуски и т. н. Но никой не поставя на дневен ред въпроса за нейното реално отстраняване. 

 

Според източници на ФрогНюз от Съдебната палата, жената до главния прокурор Иван Гешев – Детелина Ханчева е работила с Мартин Божанов „Нотариуса“. Според тях Ханчева и „Нотариуса“ са имали работни отношения, когато Гешев е оглавявал спецпрокуратурата. Във филма на АКФ за искания подкуп от Ивайла Бакалова се посочва, че Мартин Божанов се подвизава като консултант и търговски посредник.

 

В същото време в медии се казва, че името му се свързва с имотни измами и изчезване на дела. Очаквано той отрича тези обвинения. Въпросният „Нотариус“ няма нищо общо с нотариусите. От скрит запис става ясно, че Мартин Божанов е отлично запознат не само със съдебната система и по-специално със специализираното правораздаване, но така също и с подробности от делото срещу приятеля на Бакалова. В интервюто за ФрогНюз от 2022г, тя споделя, че докато е водила разговор с него, се е убедила, че “Нотариуса” знае с подробности какво се е случвало на делата, на които той изобщо не е присъствал.







В една от ефирните телевизии днес, Бойко Станкушев от АКФ потвърди, че жената на "Нотариуса" действала като легална къртица.


"Семейството на Мартин е свързано със семейството на бившия главен прокурор Иван Гешев и с това на Петьо Еврото. В единия от случаите едната е била на служба при другата - съпругата на Мартин и жената на Гешев са работили заедно. Има информация, че са били познати и в близки отношения", коментира Бойко Станкушев.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 45955 |01.02.2024 Бойко Станкушев: Съпругата на Нотариуса е била служител на ГДБОП, тоест - легална къртица . 21| 13994 |01.02.2024 Екзекутираха Мартин – Нотариуса, който бе закрилян от магистрати . 3| 5880 |29.01.2024 Криминален психолог: Да се провери как Габриела и майка ѝ са се прибрали от Витоша, след убийството на Пеев . 6| 13276 |23.01.2024 Убийството на 44-годишния Пейо Пеев: Заплетена история, "ясни мотиви"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads