Реклама / Ads
15| 17099 |25.11.2022 ИНТЕРВЮ

Ивайла Бакалова пред Фрог: Викаха ме в СДВР по жалба на “Нотариуса”, че ще корумпирам прокурори и съдии

.
Ивайла Бакалова
У нас е бизнес да ти образуват дела, а после да ти искат 100-200 хиляди, за да те оправят. Викаха ме в СДВР по жалба на “Нотариуса”, че ще корумпирам съдебната система.
 

Това каза пред Фрог нюз носителката на короната “Мис България” Ивайла Бакалова, която показа със запис как  лобисти в съдебната система я  изнудват за много пари във връзка с делото срещу приятеля й Веселин Данов. Бакалова допълва още : 

 

Г-жо Бакалова, знаете ли, че съпругата на  един от хората, заснети от вас по разследването на АКФ за изнудването на Веселин Денков за 100 хиляди евро, нашумял с прозвището “Нотариуса”, работи като разследващ полицай в ГДБОП и има достъп до най-секретните дела в държавата ни? Да ви уточня -  става дума за Гергана Божанова. 

 

Тази информация я зная още от преди близо година. Сигнализирала съм за нея няколко институции, но очевидно никой не се интересува.  Хубаво е че искате да повдигнете този въпрос. Не ми се ще да ви обезкуражавам, но у нас всичко се потулва. 

 

Според източници от Съдебната палата жената до Гешев Детелина Ханчева е работила с  въпросния “Нотариус”. Странна симбиоза, ако е така наистина. 

 

Доколкото зная има доста папки в службите за този човек, но те старателно се потулват. Много рядко на по-високо ниво в службите се поставят конкретни задачи за работа. Но дори и да се случи, надолу всичко се покрива. И това не е от една-две години, утвърдена практика е. Как да си обясним иначе връзките на  този човек /бел. ред. “Нотариуса”/ с представители на съдебната система?! Говоря за прокурори, съдии, а така също служители от ГДБОП и ДАНС. Не зная какво трябваше да направя повече, за да се обърне внимание на нашия случай. Давам си ясна сметка, че с тези записи рискувах живота си и този на близките.


Какъв е обаче крайният резултат? 


За съжаление година и половина след това нито една институция не се е задействала. Имаше желание да се разкрият нещата по време на предишното редовно правителство. Със сигурност мога да кажа, че видях желание в хората от различни ведомства да свършат работата си. И после всичко се потули. 

 

Знаете ли с какво се е занимавала Гергана Божанова преди да я вземат в ГДБОП като разследващ полицай? 


Участвах с нея в последния сезон на телевизионния формат “Къртицата”. Чух, че когато започва да има отношения с този човек, завършва право, явно й помага.  Логиката е такава - на него са му нужни хора в системата, за да може да получава информация от тях. И след това с нея да се търгува и  изнудва. Знаете ли, че след като направих записа ме извикаха в СДВР. 


Защо, не сте направили нищо нередно? 


Този човек бе пуснал сигнал срещу мен в полицията, че ще корумпирам представители на съдебната власт -  съдии и прокурори.

 

Но това е поредното абсурдно нещо, което чувам в тази държава, след като всички видяхме усилията ви  да разобличите язвите в съдебната система!

 

Знаете ли, полицаите в  СДВР  стояха и се чудеха - общо взето беше срамно и за тях това, което трябваше да направят. 

 

Какво се случи?


Извикаха ме заради въпросната жалба. И трябваше да обяснявам, че не съм искала да корумпирам, а напротив,  да изсветля тези практики в съдебната система. Този човек има поставени хора навсякъде. И най-малкото е, че е сложил жена си в ГДБОП. Това е най-малкият проблем. Той имаше информация какво се случва на съдебно заседание преди още да е излязъл протокола от заседанието и то без да е бил там. Само ден по-късно цитираше какво е казал съдията и какво се е случило в залата. Трябваше да разберем, че нещата няма да се случат по нормалния начин и ще трябва да си платим.  Това не се случва за първи път и само на нас. Практика е в годините назад. За съжаление само, когато лично се опариш, разбираш в какви мащаби е пробита системата. И аз бях чувала за тези неща, но докато не ми се случи на мен, нямаше как да го осъзная. Не си представях колко е голямо и зловещо това нещо.


От думите ви разбирам, че у нас е изградена стройна система за изнудване на хора, срещу които се образуват наказателни дела, нали така?  


Понякога се правят досъдебни производства с цел да кажат на хората: “Ето, срещу вас има разследване,  дайте ни 100 хиляди, 200 хиляди или 300 хиляди, за да го покрием”. Набелязаните жертви, които не са извършвали нищо лошо си казват: “Това няма как да стане, защото това, в което ме обвиняват, не се е случило”.  Но от другата страна ви напомнят: “Ама как да не е, имате обвинение”. Ето това сполетя и моето семейство. От пет години вървим през този ад.  Казваха - от свидетел ще те направим обвиняем.  Тези хора имат информация за досъдебните производства. И като видят, че някой е добре финансово, го атакуват. За съжаление хората предпочитат да си платят и така подхранват корупцията в държавата. За съжаление тази схема е превърната у нас в доходоносен бизнес. Никога не съм си представяла мащабите му. Много хора се хранят доста добре от тази верига. 

 

Страхувахте ли се за живота си, след като на бял свят излязоха записите ви с изнудването? 

 

Да, не само за моя, но  за този на близките ми.  В един момент се бориш, рискуваш живота си, но  след една година връщат старите хора и започват да си правят пак същите схеми. В цялата тази ситуация очаквам дори да ми подхвърлят наркотици или нещо друго. Не зная какво се случва с настоящия шефа на МВР, защото той бе един от хората, които се бореха срещу тази  система. Има няколко варианта - или да не стига информация до него, което е доста вероятно. Пък и  той не може да огрее навсякъде. Вторият вариант е малко вероятен, но по-скоро системата е пробита от най-ниските звена. Не само Гергана Божанова би могла да е проблем. Направете проучване колко хора, на които е бил отнет допуска до класифицирана информация,  сега се върнаха на високи ръководни нива. Благодарна съм на Бойко Рашков, защото виждах в него желание за промяна. Именно Рашков направи решителни крачки,  той отне достъпа на Божанова. Накрая, обаче прокуратурата потулва всичко.  


Докъде стигна делото срещу приятеля ви Веселин Денков?
 

 

От две години не може да започне. Делото е от 2016 година, когато става свидетел по него. През 2017 година влиза в полезрението на прокуратурата, като започват да го изнудват, че от свидетел ще стане обвиняем. Един от съдиите казва, че това дело е фарс. Но въпреки това лежа в ареста. Хубаво е, че има нормални съдии, които си вършат работата професионално и според законите на страната. По искане на прокуратурата бяха взели лиценза на компанията, която е от 20 години. Съдът отмени акт на БНБ. Нещата лека-полека се оправят. Но на тях им трябват един или два дена да те сглобят, а на теб 10-15 години, за да си изчистиш името. Делото е в чужбина.

 

Някакво удовлетволение е това все пак, нали?

 

Нас не ни радва, ако осъдим държавата. Какво от това, след като  ще платим ние, вие, нашите приятели и нашите семейства?! Няма персонална отговорност. Коства ни ужасно много време и нерви. Майката на Веско почина, тя не можа да приеме случващото се с него. Има неща, които са непоправими, защото някой е искал да вземе едни 100-200 000 евро. Хората, които са подложени на такова изнудване си казват - по-добре да платим, отколкото 15 години да ходим по мъките. И това е огромният проблем на държавата. Нито Нова телевизия нито БТВ, нито БНТ или друга голяма медия са повдигнали този въпрос. Във всяка държава това би било огромен скандал. Има запис на човек, който дори не е разпитан да даде обяснение. А викаха мен, защото съм направила уличаващия запис. Ето това е държавата ни. 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7321 |23.11.2022 Икономистът Калоян Стайков пред Фрог: Хипотетични са приходите от 700 млн. лв. от ”Лукойл” за 2023 . 10| 5560 |22.11.2022 Проф. Кочева пред Фрог: В Скопие май не искат да тръгнат към ЕС. Елитът ще трябва да излезе от орбитата на Москва . 13| 43131 |17.11.2022 Осман Октай пред Фрог: Борисов е като човек, който държи в заложничество Българската нация . 6| 5573 |17.11.2022 Мирослав Иванов пред Фрог: Не сме съгласни на законодателство, прието на тъмно и в малките часове на нощта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads