Реклама / Ads
3| 13444 |11.12.2018 ИНТЕРВЮ

Адв. Савова: Прокуратурата прикрива икономически мощни фигури

.
Адв. Ирен Савова
Срещу мен се провежда целенасочена политика на дискредитация заради бившите кметици на р-н „Младост” и други големи дела. Прокуратурата започна да се намесва по водени от мен граждански дела, да изисква документи и да изпраща информация до съда, че срещу мен се водят разследвания. Прокуратурата ме дискредитира и се опитва да въздейства на съда. Това заяви в интервю за Фрогнюз адвокатът на Биляна Петрова Ирен Савова.
 

Адв. Савова, какво се случва с делото в Страсбург на Десислава Иванчева и Биляна Петрова?

 

Нарушенията на техните човешки права продължават, продължат и жалбите. Делата в Страсбург не носят добър имидж на нашата страна. Колегите от чужбина, с които работя, са шашардисани от това, което виждат у нас. Не могат да повярват, че са възможни такива неща. Не може нашите арестанти да са настанени при толкова лоши условия. Цинизъм е да се казва, че искат „Шератон”. Никой не иска „Шератон”, а искат единствено да могат да отворят прозореца си, да отидат спокойно до тоалетна, без да бъдат виждани.  

 

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че условията в арестите отговаряли на критериите.

 

Неносенето на лична отговорност от лицата, които нарушават човешките права и които стават причина България да плаща обезщетения – това е големият проблем. Ако прокуратурата и администрацията отговарят лично за всички действия, които извършват, нямаше да бъдем  на този хал.

 

Видно е, че се прилага двоен стандарт. Нека направим съпоставка между задържането на Иванчева и Петрова с това на данъчния инспектор миналата седмица. На данъчния служител парите не бяха броени на мегдана, както и не участваше в такива зрелища. Прокурорът от Софийска градска прокуратура каза: „Не е задължително да се броят на място парите, това се прави по преценка на наблюдаващия прокурор и на водещия разследването”. До вчера излизаха един през друг г-н Гешев, г-н главният прокурор, шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев и тръбяха, че законът бил такъв и парите трябва да се броят на местопрестъплението. Защо тогава за данъчния тази процедура се оказа незадължителна? Ето го двойният стандарт. Ако се намери ТИР с пари, нима зрелищно ще се броят?! Задържането на Иванчева и Петрова беше цирк и служеше за назидание. Всичко се прави, за да ни се внушава страх. Ние трябва да се притесняваме, че ще бъдем посочени. И посочването започна. Прокуратурата е правозащитен орган, който трябва да прилага закона еднакво спрямо всички. Но еднакво ли го прилага спрямо моите жалби и сигнали и сигнала на г-н Ваклин?

 

Бих искала някой да ми обясни какво направи прокуратурата с разследването на смъртта на баща ми. Защо прокуратурата не търси автора и разпространителите на моите некролози? Защо прокуратурата не разследва моя сигнал за откраднат договор с изключително важно значение? Защо прокуратурата не разследва сигнала ми за лъжесвидетелстване на лица в съдебна зала? Може би защото става дума за укриване на икономически мощни фигури.

 

Питам защо аз пред държавното обвинение не съм толкова значима, колкото е например г-н Ваклин. Той се оплаква, че му се пречи на икономическите интереси и веднага за него се правят чудеса. Когато аз се оплаквам за нещо като редови български гражданин и като адвокат, няма кой да ме чуе.

 

Нещо повече, недопустимо прокуратурата се намесва по гражданските ми дела и ме препятства да си върша работата като адвокат. Вчера бях извикана на разпит в СДВР, за да давам за пореден път обяснения – защо на документ, който е заверяван нотариално 18 пъти, една от „дупките” от телбод била разместена. Това водело до извод за кражба на подпис. Нали разбирате, че се оказва натиск върху мен за абсурдни неща?

 

Страхувате ли се, че нещо лошо може да ви се случи, след като бяха разлепени ваши некролози?

 

Страхувам се, разбира се, но не мога да изоставя Десислава Иванчева и Биляна Петрова. С встъпването ми в длъжност съм дала клетва като адвокат. Освен това съм дълбоко убедена, че те не са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Липсват годни доказателства за извършено от тях престъпление и те трябва да бъдат освободени, а не да бъдат държани в ареста като заложници. Защото мярката „задържане под стража” не е само мярка за принуда спрямо задържаното лице, тя е и мярка спрямо най-близките на задържаните – спрямо децата, спрямо съпрузите, спрямо родителите.  

 

Европейските институции не трябва ли да се самосезират за своеволията на прокуратурата?

 

Малцина говорят за това. Всички ги е страх. Европейските институции няма как да знаят в какво се е превърнала България. Европа едва ли знае колко са неразкритите престъпления, колко са поръчковите обвинения и каква е всъщност действителността.

 

А какво ще кажете за доклада на Комисията на ВКС?

 

Въз основа на направената проверка, Комисията всъщност потвърждава нашата теза, че е извършено закононарушение и не е спазена законоустановената процедура. Все пак много искам това интервю да приключи оптимистично с една надежда, че занапред не само специализираните съдилища, но и всички правоприлагащи органи, ще спазват върховенството на закона.

 

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7278 |22.11.2018 Бойко Атанасов: Прокуратурата е в тоталитарен режим на управление . 4| 13792 |31.10.2018 Бивши администратори на КТБ: Прокуратурата отказа да разследва фалшификация на документи за 12 милиона, СГС може да спре кражбата . 5| 10414 |24.07.2018 Цветелин Цветанов: Всички сигнали на Босия са проверени от МВР и прокуратурата . 8| 13422 |25.06.2018 Силвия Кромър: Институциите и прокуратурата в България работят за собствени интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads