Реклама / Ads
8| 8351 |17.09.2018 ИНТЕРВЮ

Иванчева и Петрова от ареста: Никога няма да се съгласим на споразумение

.
Момент от интервюто на Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Специализираната прокуратура за първи път допуска телевизионен екип в една от залите си, за да бъде направено интервю със задържани. За съжаление екипът не е допуснат в помещенията на ареста, в който пребивават арестантите, в нечовешки по думите им условия.
 

В една от залите на Специализирания наказателен съд бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова говориха за пръв път пред  bTV след ареста им с белязани пари за подкуп. Интервюто беше излъчено в събота и до момента нито една институция не опровергава твърденията на задържаните жени.

 

„Ние сме най-обикновенни хора, които просто застанаха на една вълна на събитията. За нас беше кауза и надявам се да продължава да бъде, да спрем презастрояването на „Младост“, да стане по-зелен и да решим проблемите. Ние не сме екстремисти, ние търсехме решения, от които всички да са доволни“,  казва Петрова.

 

"Ако си гузен, ти ще си по-тих от тревата. Ако си корумпиран, няма да воюваш с всички, няма да отстояваш правата на хората. Хора, вярвайте, бъдете с нас, рано или късно ще докажем, че сме прави", заяви Иванчева.

 

На въпроса за  най-скъпата вещ , която притежава до момента в живота си Иванчева отговаря, че това  е автомобилът й Опел Виваро, който е спечелила с работата си в транспортната си фирма, тъй като тя  не е фризьорка, както твърдят жълтите медии.“ Но най-скъпото ми е вероятно това, всичко друго ми е наследствено от родителите ми“.  „От 14 години има фирма за автобусен превоз на пътници с международен лиценз. Най-важните ми клиенти са били футболният отбор на Милан, което беше невероятно.“, допълва бившата кметица на столичния район.

 

На въпроса как се чувства Иванчева подробно описва условията на ареста.

„Не комфортно и не добре. Учудващо е, че арестът е много по тежък и много  по- вредящ с човешки инквизиции отколкото самият затвор. Колкото и странно да звучи. Например първото е че се чувстваме дискриминирани. Ноторно известно е, че има само един затвор за жени и това е в Сливен,  което е вид дискриминация. Не може всички от цяла България да се събираме  на едно място, а мъжете да имат почти във всяка област затвор. Нямаме равен старт с г-н Дюлгеров, тъй като той е в затвора в  София – там, където си живее, ще може по всяко време да си вижда защитниците,  по всяко време може да идват при него юристите и адвокатите му. Има право на отворен престой, комуникира, движи се, има час и половина повече престой навън, има време вечерта да отиде на лавка, като тип магазин, където да си напазарува, има време да общува, има топла вода, има осветление. Работно осветление, ние стоим на аварийно осветление. 23 часа стоим затворени на аварийно осветление. Това просто е кошмар. Без възможност да се проветряват помещенията, без никакъв слънчев лъч. Това просто е побъркващо. Докато той има прозорци, има разходка, има топла вода. Ние нямаме топла вода! Аз трябва да се моля да ми се даде една бутилка с топла вода, за да мога да се измия и още не съм успяло в правото си в продължение на 5 месеца да ми се донесе топла вода, за да мога да се измия, да си измия зъбите вечерта или сутринта.“

 

„Много съжаляваме, че не допускат камери в ареста, но всички риалити шоота Сървайвър, дори където са били при необичайни условия не могат да се сравнят с изпитанието в ареста. Вероятно сте гледали филми  за концлагерите. Неслучайно казвам, че това е съвременен концлагер. Арестът в София е течаща, разпадаща се сграда, без въздух, без вода, без светлина. При тези условия не просто трябва да вегитираш, при тези условия готвиш личната си защита за делото на живота, защото тук става дума за много години. Действително жените сме дискриминирани. Въпросът, който ми зададе съдия Хинов – Сливен или ареста в София? Беше по-скоро кой ръка да ти отсека лявата или дясната? Защото там примерно мога да има по-добри битови условия, но съм далеч от защитата си и не мога да пренасям всички документи, заради абсурдите на нашата система.  Тук това го няма, но тук  реално здравето ни се уврежда всеки ден. Не мога да чета  и диоптри и всичко се влошава", споделя  в допълнение Биляна Петрова.

 

На въпрос за избора, който трябва да направи между затвора в Сливен или ареста Иванчева казва, че е силно объркана.  „При експертизата, от която е очевидно, че ареста ни вреди да останем в ареста не е вариант. Също не е вариант 300 км да пътуваме, качваме се на три превозни средства до София, за да дойдем, като директно от конвойните машини ни изпращат в съда на дело, което също не е приемливо. Докато г-н Дюлгеров, тук отново говорим за дискриминация, той си стои спокоен, лежерен, на осветление, на разходка, с право на библиотека, право на свиждане, право на всичко това. Просто не е равен старт.“

 

За взаимоотношенията с колегата си  Петко Дюлгеров двете жени в ареста казват, че  време на делото ще стане ясо какви са и че  няма да коментират на този етап отношенията. Но все пак настояват, че никога не е бил в приятелски отношения с тях, както се твърди. Според тях Александър Ваклин, смело нарушава разпоредбите да разгласява данни от делото, за което  може да се поиска година затвор, но за тях е очевидно, че прокуратурата е благосклонна към него и не му е поискала наказанието. Петрова настоява, че не може да си позволи да утежня своето положение и да коментирам делото, защото това е подсъдимо.

 

На твърдението на АлександърВаклин, че Иванчева е корумпирана тя отговаря катекорично, че не е и че във всяко едно съдебно заседание отричам, че има такъв подкуп от тяхно или от чуждо име и да е искан изобщо такъв подкуп. „Абсолютно ясно е, че това е една офанзива на група строители, които не са съгласни, че ние спазваме правилата на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Ще визирам г-н Ваклин, защото другите ще стана ясни в последствие , които са свикнали да си плащат напред и да си получават неща. Но в нашия район няма такива неща и ние не правим така. Един единствен път сме се виждали, когато секретарката каза, че г-н Ваклин, не съм сигурна дали точно него спомена, но че има инвеститор, който иска да дари детска площадка. Това е единствения път, когато сме се виждали. Нито сме се чували, нито сме разговаряли“, допълва Иванчева.

 

Защо тогава той продължава да твърди, че сте се държала като „лош катаджия“, пита водещата Жени Марчева.

„Който има престъпно мислене, престъпно и говори. Когато нямаш правилното гражданско мислене, на теб ти идва да даваш пари на КАТ. Аз несъм давала пари на катаджия, така, че той най-вероятно е наясно как стават нещата. В СРС-тата си  той казва и за други важни лица, на които е плащал, от строителния сектор, които по всяка вероятност му дават документите. Това означава ли, че те също са искали подкуп. Това е една некоректна и нечестна личност“, отговаря Маринчева.

 

Запитани дали има политически сюжет, защото е станало ясно, че в СРС-тата има имена на политици, инициали, които свидетелстват  и лесно се разпознават, Иванчева  Петрова казват, че се споменават цели имена.

„Нека да оставим съдебното следствие, вероятно ще стигнем и до прослушване на тези СРС-та. Наистина навлизаме и в тази тема, която е работа на съда. Аз  вярвам в българския съд и предпочитам тези въпроси да ги обсъждаме в съдебна зала“, казва Биляна Петрова.

 

Иванчева допълва - "Живеех в свят, в който си мислех, че полицията и прокуратурата са честни и отговорни, а се оказа, че не е така. Прокуратурата - директно ще визирам лицето Гешев, който беше на самото задържане, и който лично той ми отказа идването на адвокат. Вярвам в българското правосъдие и българския съд. Не вярвам в прокуратурата и не вярвам на следователите".

 

В студиото на БТВ Ваклин е казал  „мен не ме интересува дали г-жа Иванчева ще бъде осъдена, мен ме интересува дали държавната администрация ще получи урок.“ В отговор на тези думи Петрова коментира, че  по велик от Александър Ваклин е казал, че целта оправдава средствата и историята го е осъдила като най-големия изверг на човечеството. „Целта не оправдава средствата, ако Александър Ваклин, ако някой невинен бъде използват като боксова круша би ли оправдало това плашило на държавната администрация. Мен ме учудва такова изказване, че хората, които той обвинява са виновни или невинни, това означава „няма значение дали ще бъде осъдена“, това означава, че той търси едно чучело за отмъщение за някакви цели, които не са свързани с нас. Аз вярвам в правосъдието в момента, защото това е първият ми сблъсък с правосъдието, аз не съм била преследвана наказателно и наистина силно се надявам, че няма да се разочаровам. В НПК виждам, че пише хубави неща, но виждам, че те не стават реалност поне по отношение на Прокуратурата и разследващите органи“, казва още тя.

 

Иванчева се обърна и към хората, които са я избрали, като ги призова да не се поддават на манипулации и да не четата жълтата преса, защото всичко, което пише там е лъжа. „Вярвайте ни не сме се променили. Макар за управление от година и три месеца ние си останахме същите граждански настроени и отговорни. Не ни оставяйте, с вас сме. Рано или късно, дано не е прекалено късно,  ние ще докажем нашата невинност и че никога не сме искали подкуп, дар, за себе си. Искали сме единствено и само площадки, озеленяване, саниране”, отбеляза Иванчева.

 

Биляна Петрова определи последните 5 месеца като "петте кръга на ада". "Надявам се да е вярна поговорката, че всичко, което не ни убива, ни прави по-силни. Засега не са ни убили, имаше включително и физически тормоз върху нас, не само психически. Все още се страхувам да кажа от кого, защото не съм изведена от тази среда. Ако ви кажа, не знам дали ще съм жива утре", заяви тя.

 

"Това е вид инквизиция. Всички арести в България са в такова състояние. Идеята е държавата психически да те смачка, докато все още си невинен, и ти да прецениш логически има ли смисъл да се бориш или е по-добре да си сключиш споразумение за няколко месеца – обикновено 8 месеца, отколкото да се бориш. Ние не сме от тези. Нас системата в действителност ни мачка. Сблъскахме се със системата", коментира Десислава Иванчева.

 

И двете с Биляна Петрова са категорични, че никога няма се съгласят на споразумение. " Никога няма да има споразумение. Рано или късно нещата ще излязат и ние ще съдим тези, които в момента ни съдят", смята Иванчева.

„Надявах се че ще има разум и човечност в насрещната страна и че няма да се постъпи така с  мен“, казва Иванчева за отказа да проведе плануваната инвитро процедура.

 

Много я обичам и тя винаги остава с мен. Тя също е отраснала в Младост, да това е много трудно, че ме разделиха от детето ми , не само от него но и от семейството, но те ме обичат и стоят зад мен и аз много им благодаря и вярвам, че скоро ще мога да ги прегарна.“, казва Петрова за дъщеря си и семейството й.

 

За следващите съдебни заседания Биляна Петрова, ще бъде без дългата си коса, която тя възнамерява  да отреже и дари за благотворителна кауза в знак на протест срещу безобразните условия в ареста.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9946 |23.04.2018 Арман Бабикян: Арестът на Иванчева е реставрация на кинематографията на Цветанов . 9| 11299 |18.04.2018 Доц. Иво Инджов: Зрелищният арест на Иванчева прилича на предварително режисиран . 130| 21240 |10.06.2013 Прок. Ася Петрова: Знам кой ме атакува и защо! . 30| 10112 |28.10.2011 „Лудата баба” Л. Петрова: Народните артисти рекетираха БКП и Живков за валута

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads