Реклама / Ads
17| 55411 |24.11.2022 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Жената на “Нотариуса”- герой от филм за изнудване на АКФ, се оказа разследващ полицай в ГДБОП

.
Гергана Божанова, съпругът й Мартин, Детелина Ханчева и Иван Гешев
У нас съвпаденията никога не са случайни. Съпругата на Мартин Божанов “Нотариуса”, добил печална слава в скандално разследване на АКФ, се оказа разследващ полицай в ГДБОП. Става дума за Гергана Божанова, която постъпва на работа в Антимафиотската служба преди близо 1,5 г. след безпрецедентен конкурс.
 

Припомняме ви, че “Нотариуса” бе едно от главните действащи лица на разследването, което показа как посредници в съдебната система искат на Ивайла Бакалова 100 000 евро, за да пуснат от ареста приятеля й Веселин Денков. Закритата вече спецпрокуратура му повдигна обвинение за ОПГ за лихварство. “Отдавна зная, че жената до Мартин Божанов работи в ГДБОП, но никой не обръща внимание на този съществен факт”, каза пред Фрог нюз Ивайла Бакалова /интервюто с нея четете утре във Фрог нюз/. 

 

Оказва се, че, докато ГДБОП се оглавява от Любомир Янев, в службата за първи път се провежда външен конкурс за разследващи полицаи. Подобно чудо никога не се е случвало в историята на ведомството, тъй като до този момент винаги се е държало новопостъпилите да имат солиден опит в самата институция, а така също в професионалната си биография да са записали безспорни успехи. Твърди се и друг факт, а именно, че самият Янев има роднинска връзка с главния прокурор Иван Гешев, ексръководител на специализираната прокуратура. 

 

На въпросния конкурс действа като магнит за юристите - явяват се доста мераклии - около 30. Само четирима измежду тях се оказват избраниците. Така в стратегическото звено по разследване, от чиято работа зависят изхода на делата срещу организираните престъпни групи, попадат бивш воден спасител, ексохранител, служителка  в ЧСИ-кантора и въпросната любима на “Нотариуса”. Новината за избора на Гергана Божанова изненадва ченгетата от МВР. Те се чудят как ще доверят най-чувствителните за държавата разследвания срещу мафията на жена, която не се знае откъде идва и какво е работила до този момент. Единствено има данни, че е участвала в телевизионния формат “Къртицата”.

 

Филмът на АКФ още повече засилва подозренията, че конкурсът за разследващи полицаи не се е организирал реално в БОП-а, а на съвсем друго място и от съвсем други хора. Още от първия ден на своето пребиваване в ГДБОП, Божанова демонстрира, че се “къпе” в  лукс и висок стандарт на живот. Оказва се, че малко след като става “антимафиот”  допускът й до класифицирана информация е бил отнет от ръководството на службата. В такива случаи се подхожда по следния начин - или служителят отива на работа на друго място, където не се изисква боравене със секретна информация, или директно се маха. 

 

В случая, обаче за Гергана е било направено изключение, защото тя остава в разследващия екип от ГДБОП. Редуват се болнични, отпуски и т. н. Но никой не поставя на дневен ред въпроса за нейното реално отстраняване. 

 

Добрите новини, обаче следват дамата наред с политическите сътресения у нас. Защото наскоро достъпът на Гергана Божанова е бил върнат след нейно обжалване пред съда и тя вече е в правото си да има пряк контакт със секретните материали срещу най-опасните бандити на страната. 

 

Заплитането на хора, съдби и истории продължава. Както Фрог вече писа, според източници от Съдебната палата жената до главния прокурор Иван Гешев – Детелина Ханчева е работила с Мартин Божанов „Нотариуса“. Според тях Ханчева и „Нотариуса“ са имали работни отношения, когато Гешев е оглавявал спецпрокуратурата. Във филма на АКФ за искания подкуп от Ивайла Бакалова се посочва, че Мартин Божанов се подвизава като консултант и търговски посредник.

 

В същото време в медии се казва, че името му се свързва с имотни измами и изчезване на дела. Очаквано той отрича тези обвинения. Въпросният „Нотариус“ няма нищо с общо с нотариусите. От скрит запис става ясно, че Мартин Божанов е отлично запознат не само със съдебната система и по-специално със специализираното правораздаване, но така също и с подробности от делото срещу приятеля на Бакалова. Самата тя споделя пред екипа ни, че докато е водила разговор с него, се е убедила, че “Нотариуса” знае с подробности какво се е случвало на делата, на които той изобщо не е присъствал.

 

Непосредствено преди да публикуваме статията за обвързаностите между разследващ от ГДБОП със сочен за лобист в съдебната система и близък до Гешев, екипът ни научи от хора от Съдебната палата и друга интересна информация.  Оказва се, че изключително близка на Гергана Божанова е станала нейн пряк началник. Любопитното е, че новата началничка е с най-малко опит и преди близо година се е появила в Антимафиотската служба също по неясни пътеки.  Именно затова всички се питат: “Кой кадрува в ГДБОП”.

 

Припомняме ви, че първото нещо, което направи кабинета “Орешарски”, щом взе властта, е да закрие ГДБОП като самостоятелна служба и да я премести под шапката на ДАНС. А законовите изменения за тази реформа бяха предложени от ДПС като първа тяхна законодателна инициатива.  

 

Очаквайте интервюто на Ивайла Бакалова.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8960 |05.10.2022 Само във Фрог: Прокуратурата по дирите на измама в Правителствена болница от времето на Любомир Спасов . 0| 53773 |18.05.2022 Господа управляващи, спите ли? Жената на човек до Гешев се издигна в прокуратурата . 0| 17070 |12.04.2022 Само във Фрог: Спецпрокуратурата “покри” дело, свързано със свидетеля на Гешев по мегаделото КТБ . 0| 12269 |04.04.2022 Само във Фрог: Разкрити ли са убийците на Любо Иванов и крие ли МВР информацията за тях?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads