Реклама / Ads
47| 4978 |21.07.2010 НОВИНИ

Сините и ГЕРБ си размениха словесни крошета

.
Сините и ГЕРБ днес си размениха поредната порция словесни крушета, посветени на икономическата криза и мерките за излизането от нея. От Синята коалиция поискаха готов екшън план в началото на септември, инак министрите да дават оставки. Управляващите пък контрираха – дайте конкретни идеи, а не неприложими.
 
Правителството на ГЕРБ не се справя с икономическата и политическата криза в страната. Това е основният извод на Синята коалиция, изложен днес на нарочна пресконференция.
Според Мартин Димитров държавата затъва в кризата от началото на тази година, а управляващите не се справят добре с бюджетните въпроси.

Синият икономист поиска екшън план за икономиката, въпреки, че нямало гаранция, че пропиляната една година може да се компенсира. Освен това Димитров изтъкна, че е голяма грешка да се работи ефективно само в областта на правосъдие и вътрешни работи.

И лидерът на ДСБ Иван Костов не спести критика към кабинета на Бойко Борисов. Бившият премиер посочи, че противодействието на кризата е най-слабата черта на провителството и затова е наложително да се направи екстрен план за действие още от началото на есента.

Костов отново настоя кабинетът да пристъпи към намаляване на раздутата държавна администрация с една трета, защото в противен случай в края на годината трябвало да се очакват неприятни изненади, а с този бюджет държавата я очаквала изненади.

От ДСБ не скриха, че към всички министри от икономическата сфера оценките им са негативни и затова няма да посочват конкретни имена. Затова Костов посъветва Борисов да даде максимум месец срок на тези министри и в началото на септември да се явят при него с ясни програми за действие. До тази ситуация според Костов се стигнало заради специфична некомпетентност на кадрите на ГЕРБ. Той ги посъветва още да не мерят летоброенето от миналото лято, а да прочетат
опита на СДС как е справил с кризата, когато е управлявал държавата. ДСБ заподозряха управляващите и в страх от действие и реформи.

Лидерите на Синята коалиция прогнозират, че до края на годината не е изключено да се стигне до мрачната прогноза – увеличаване на данъците, намаляване на пенсиите и заплатите, защото правителството вървяло в грешна посока.

Според демократите полезните мерки в критичната ситуация са съкращаване на всички неефективни разходи и финансова дисциплина, разплащане на държавата с бизнеса и намаляване на междуфирмената задлъжнялост, спиране на „Белене", заплащане на заменките по реалната цена към датата на придобиване, инвестиции в енергийна ефективност, избор на вицепремиер по еврофондовете и цялостен нов екип в сектора, ефективно усвояването на еврофондовете, лесен старт за малкия и среден бизнес и др.

От СДС и ДСБ настояха отново за провеждане на същностна реформа в здравеопазването.

Само няколко часа по-късно ГЕРБ отговори на синия огън. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова контрира твърденията на десните, че управляващите нямат ясен антикризисен план, предаде БТА.

В отговор на критиките, отправени от Мартин Димитров и Иван Костов, че страната ни затъва в кризата, а правителството няма ясна визия и план как страната да се справи с икономическата и финансова ситуация, ГЕРБ призова Синята коалиция да предложи конкретни мерки за справяна с кризата.

По думите на Менда Стоянова в ГЕРБ са готови да чуят конкретните идеи, но според нея повечето от текстовете на ДСБ и СДС, предложени между първото и второто четене при актуализацията на бюджета, били неприложими.

Шефът на бюджетната комисия уточни, че управляващите приемат предложения от целия политически спектър, както и от стопански организации. И подчерта, че не приема опасенията на Мартин Димитров и Иван Костов за недостиг на средства за пенсии в края на годината.

Заместник-председателят на икономическата комисия Делян Добрев цитира статия в американското издание "Уолстрийт джърнъл", в която се посочва, че българската икономика се стабилизира и се справя с финансовата криза по-добре от повечето си съседни страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4885 |15.07.2010 Сините искат нова герберска оставка заради лобизъм . 3| 4670 |12.07.2010 Сините - отличниците в парламента . 8| 4664 |09.07.2010 Безотговорно било сините да бутат ГЕРБ от 6-тия етаж . 3| 5830 |08.07.2010 Гласуваха без изненада актуализации в бюджета, "сините" играха контра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads