Реклама / Ads
33| 5995 |15.10.2010 НОВИНИ

Сините измъкват разузнаването от Първанов със закон

.
Иван Костов
Депутатите от Синята коалиция Иван Костов и Димо Гяуров внесоха в парламента законопроект за създаване на Държавна агенция за разузнаване (ДАР).
 
Службата ще е правоприемник на активите, пасивите, архива, личния състав, съответно персонала, и другите права и задължения на Националната разузнавателна служба и Служба „Военна информация” към министъра на отбраната, съобщава сайта Bulgaria News.

Агенцията ще е на прякото подчинение на премиера, но ще се контролира от парламента.

Според неофициална информация Синята коалиция иска новосъздадената комисия за контрол над ДАНС да се трансформира в постоянно действащ орган за контрол над разузнаването. Министър-председателят ще определя и задачите за осъществяване дейността на ДАР и приема отчета за изпълнението им.

Източници от парламента потвърдили, че акцията на Синята коалиция за реформа в разузнаването ни е била подкрепена от ГЕРБ.

В повечето случаи дейността на българските разузнавателни служби се дублира, като се изразходват средства без да се постига желаната ефективност, се казва в мотивите към законопроекта. Въпреки изискването на Закона за отбраната и въоръжените сили устройството и дейността на тези служби да се регламентират с отделни закони, такива не са предложени, се казва в мотивите на вносителите.

Поради тази причина все още не са предвидени онези мерки за граждански контрол върху дейността на тези служби, които да гарантират върховенството на гражданското общество, а това е основно изискване за хармонизиране на българското с европейското законодателство. В тази връзка практиката в САЩ, Германия и други страни от ЕС показва, че след обединяването на дейността на тези служби ефективността й нараства при общо намаляване на разходите, аргументират се сините депутати.

Според тях предлаганото решение за създаването на Държавна агенция за разузнаване предполага по-ефективното използване на ресурса на сега съществуващите две разузнавателни служби и кореспондира с вече действащата единна структура за контраразузнаване.

В момента военното разузнаване все още е без началник, след като на 17 август държавният глава Георги Първанов не утвърди предложението на правителството комодор Валентин Гагашев да поеме службата. Според него не е спазена процедурата за предварително съгласуване на кандидата. Постът стана причина за задочен спор между държавния глава и министъра на отбраната Аню Ангелов.

До края на октомври ще бъде назначен зам.-директор на служба "Военна информация" и той ще е цивилен служител, заяви министърът на отбраната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4945 |15.10.2010 Сините подкрепят войводите за референдума за Турция . 31| 4781 |14.10.2010 Г. Първанов: В страната върви полицейски сериал . 8| 4752 |14.10.2010 Първанов: Трябват нови закони, свързани с изборния кодекс . 0| 4407 |14.10.2010 Сините против обсъждането на бюджет 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads