Реклама / Ads
10| 4943 |15.10.2010 НОВИНИ

Сините подкрепят войводите за референдума за Турция

.
Синята коалиция подкрепи ВМРО за референдума против турското членство в ЕС. Позицията им стана ясна след срещата на сините и воеводите в Народното събрание.
 

И Костов, и Мартин Димитров подкрепиха идеята за референдум, но се отличиха от ВМРО с позицията, че референдумът трябва да се проведе едва след като Турция изпълни еврокритериите и ЕК препоръча нейното членство.

Ще подкрепим точката в дневния ред и ще подкрепим идеята за референдум, изтъкна лидерът на ДСБ Иван Костов. Референдум да се провежда, когато Европейската комисия и Европейският парламент препоръчат на страните-членки да подпишат договор за присъединяване на Турция. А правителството да приеме позиция след референдуми сред българските граждани, уточни Костов. Той припомни, че това е позиция на ДСБ още от май 2006 г.

Ако не успеем да приемем решение, което да даде възможност за стабилна позиция на българското правителство по отношение на Турция, ще настояваме да се приеме решение да се фиксират основните интереси на България във връзка с преговорите с Турция.

Като част от тях Костов отбеляза обезщетяване на тракийските бежанци, както и категорична ненамеса на южната ни съседка в българския политически живот.

Настояваме тази добра инициатива и този повод да бъде използван за приемане на ясна позиция на правителството, а не в зависимост от случая позицията постоянно да бъде променяна, заяви от своя страна и лидерът на СДС Мартин Димитров. Той заяви, че да се прави референдум сега не би било логично, защото Турция трябва да изпълни критериите на ЕС, а това ще отнеме още много години. Този въпрос ще бъде поставен по един ясен начин, когато бъдат изпълнени критериите, заяви синият лидер.Интересът на България е Турция да върви към демократизация.

Не съм психиатър, за да коментирам Волен Сидеров, но като политик мога да го обвиня в лъжа, заяви Каракачанов. Той припомни, че атакистът е обвинил Инициативния комитет на ВМРО, че е предал подписалите се 330 000.Той няма право да говори, защото не се е подписал, каза воеводата и обвини Сидеров, че е пречел за събирането на подписите за референдума.

Според Каракачанов той провежда открит саботаж. Той мълча, когато Ердоган се държа в България като турски султан, натърти Каракачанов. Според него внасянето на предложение за референдум от страна на „Атака” от 12 човека е с единствената цел да се забави разглеждането и включването в дневния ред на проблема. Каракачанов се аргументира с това, че в закона за референдумите изисква една пета от депутатите за подобно искане.

По думите на Красимир Каракачанов към момента Синята коалиция е единствената парламентарна група, която е подкрепила МВРО въпреки, че е изпратил писма до всички политически сили. Той припомни, че във вторник са внесени над 330 000 подписа в парламента.

Това, че в правната комисия не си е свършила работата и не си е прочела закона, не е причина да се отлага влизането на закона в дневния ред, недоволен е Каракачанов. Той обясни, че въпросът трябва да влезе в дневния ред на 20 октомври като първа възможна дата след изтичане на крайния срок на 16 октомври.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4406 |14.10.2010 Сините против обсъждането на бюджет 2011 . 1| 4415 |08.10.2010 Орбан: България не е застрашена от токсините . 1| 4748 |05.10.2010 Сините умуват за подкрепата на д-р Константинов . 8| 4959 |29.09.2010 Сините искат нов, решителен здравен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads