Реклама / Ads
41| 6285 |27.04.2011 НОВИНИ

Сините: Правим предварителни избори, никакви "апаратни игри"

.
М.Димитров, Ив.Костов
Сините се споразумяха да проведат отворени предварителни избори за издигане на общи кандидати за президент и столичен кмет.За това се разбраха ръководствата на СДС и ДСБ днес, ден след като НС на СДС номинира зам.-председателя си Р. Христов за президент, а евродепутатът Надежда Нейнски обяви избора за "уреден мач" с ДПС.
 

Двете партии започват изработването на правила за провеждането на предварителни избори.

На срещата между СДС и ДСБ очевидно не бе постигнато съгласие около кандидатурата на Румен Христов. На състоялото се по-късно днес заседание, ръководството на ДСБ номинира за президент Светослав Малинов, предложен от лидера на партията Иван Костов.

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза, че все се обсъжда и вариант едната партия да подкрепи кандидата за президент на другата, която пък ще получи правото да издигне общия кандидат за столичен кмет.

От ДСБ обаче заявиха, че възможността Румен Христов да бъде подкрепен без предварителен вот е нищожна, заради  връзки си с бившите шефове на СДС Пламен Радонов и Христо Бисеров, които сега са много близо до Доган.

От ДПС няма никакви публични коментари на събитията в дясно, но според неофициална информация партията има съвсем други задачи на предстоящите президентски избори и няма нагласи да подкрепя кандидат на едната партия от Синята коалиция  срещу другата.

Според предварителните разговори в Синята коалиция СДС трябваше да излъчи кандидата на десния съюз за президент, а ДСБ – за столичен кмет. При решение да се отиде на предварителни избори, обаче, всичко ще зависи от този вот.

СДС – София смята да издигне за кандидат-кмет на София Владимир Кисьов – бивш председател на Столичния общински съвет, който работи и със Стефан Софиянски, и с Бойко Борисов.

ДСБ ще провежда вътрешни избори в София, за да излъчи кандидатура за кмет, който да се яви на вътрешния коалиционен вот. На този етап се спрягат имената на районния кмет на "Лозенец" Прошко Прошков и общинския съветник д-р Петър Москов.

След срещата с ръководството на СДС, лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че желанието на двете партии е кандидатите за президент и кмет на София да бъдат одобрени възможно най-бързо. Той изрази надежда, че няма да има "апаратни игри" на предварителния вот. Костов не пожела да коментира кандидатурата на Румен Христов и заяви, че ДСБ ще издигнат своите кандидати.

"Най-важното е, че твърдо сме решили да запазим Синята коалиция, защото виждаме в нея перспективата", заяви по-рано днес Иван Костов. Той и лидерът на СДС Мартин Димитров не споменаха точната дата, на която ще се проведат изборите. Желанието на СДС е те да са на 15 май, а на ДСБ – 12 юни.

"Надяваме се да мотивираме избирателите сами да припознаят и профила на кандидата, и субектите, които ще ги представляват", коментира Иван Костов. В отговор на въпрос как гледа на възможната кандидатура на Светослав Малинов, Костов заяви: "На мен това ми харесва".

"ДСБ има свои кандидати и за "Дондуков" 2 , и за кмет на София, но преди те да бъдат обявени, трябвало да приключат всички процедури", каза лидерът на партията.

На въпрос дали той самият би участвал в президентската надпревара, Костов отговори, че никога сам не се кандидатира. "Нямам его, което да е по-голямо от мен самия", отговори той на въпрос какво би направил, ако бъде излъчен от ДСБ.

Според Мартин Димитров важно е да има конкуренция в рамките на Синята коалиция. Той припомни, че след отворени избори през 1996 г. Петър Стоянов е станал президент. "Когото и да бяхме излъчили, ДСБ нямаше да ни подкрепят, защото те имат своите номинации", каза Димитров.

Лидерът на СДС изрази съжаление заради реакцията на Надежда Нейнски, която преди ден заяви, че вижда "уговорен мач" с ДПС зад кандидатурата на Румен Христов. Мартин Димитров припомни, че лично е застанал зад нея, когато са редени листите за евродепутати на Синята коалиция.

Според него целта минимум за предстоящия вот за държавен глава е кандидатът на десния съюз да постигне резултати, по-добри от тези на предишния - Неделчо Беронов. Димитров постави за реална цел достигане на балотаж.

Част от членовете на ДСБ също подозират колегите си от СДС в задкулисна игра при издигането на Румен Христов. От партията смятат, че Светослав Малинов има шанс при едни предварителни отворени избори, ако те бъдат проведени при ясен регламент и организация и ако бъде предотвратено вмешателство на други партии или бизнес интереси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4691 |11.04.2011 И. Фидосова: Идват тежки избори, но не 3 в 1! . 10| 10707 |27.01.2011 Григоров: Няма да участвам в никакви избори . 3| 5164 |22.01.2011 В. Качанов: Няма да правим избор между ЕС и Русия . 11| 5556 |15.12.2010 Сините: Дипломатите-доносници вън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads