Реклама / Ads
0| 938 |14.10.2024 НОВИНИ

СИНПИ: Има опасност да бъдат обречени на ликвидация висшите училища в Северна и част от Южна България

.
Необходима е компетентна и националноотговорна политика, която да стимулира бъдещото развитие на нацията и нейния духовен възход, казват от Стратегическия институт за национални политики и идеи.
 

Ние от Стратегическия институт за национални политики идеи с тревога следим решенията на управляващите. Само преди месец на висшите училища бе предоставен политически акт, който, ако стане факт, ще обрече на закриване висши училища от Северна България, сред тях във Велико Търново, Шумен, Русе, Плевен, Варна, както и част от висшите училища в Южна България. Това се казва в позиция на СИНПИ.

 

В нея се изразява пълна подкрепа за националноотговорните предложения на Съвета на ректорите в Република България.

 

На първо място от СИНПИ считат, че трябва да бъде разработен и приет нов модел на финансиране на държавните висши училища, който да развива и укрепва националното висше образование и особено онези направления, които пряко кореспондират с националните потребности и българската култура. Необходимо е също така да се разработи дългосрочна национална програма за капиталови разходи за модернизиране на сградния фонд на държавните висши училища.

 

На второ място СИНПИ подкрепя предложенията на Съвета на ректорите за промени в Закона за висше образование, чрез които да се регламентират статутът и правомощията на Съвета на ректорите.

 

„Според нас Съветът трябва да има право на законодателни инициативи, чрез които да се насочва и регулира държавната политика в сферата на висшето образование. Анализите на експертите от СИНПИ показват, че въведената преди няколко години в ЗВО Пътна карта на висшето образование е неработещо решение", се казва в позицията.

 

От СИНПИ са убедени, че българското висше образование трябва да възроди най-добрите национални традиции в привличането обучението на чуждестранни граждани и то да се превърне в център на държавната политика.

 

„Необходимо е да се разработи пакет от промени в законодателни и нормативни промени, свързани с приема на студенти, трудовата миграция и трудовата мобилност. Не на последно място, необходимо е актуализиране на политиката към българската диаспора - историческа и съвременна. Осъвременяване на нормативните актове с оглед по-масовото привличане на българи, живеещи зад граница, за обучение в българските висши училища", считат от СИНПИ и предлагат да бъде въведено субсидирано едногодишно обучение по български език, литература и история за чуждестранни граждани и представители на българската диаспора в държавните висши училища.

 

Те настояват преди въвеждането на всеки нормативен акт да се направи анализ на демографския ефект от неговото прилагане. И неговите резултати да са определящи при неговото одобрение.

 

Във връзка с това СИНПИ предлага да се разработи нов вид политика, която да стимулира развитието на научния потенциал. Отпадане на дискриминационната мярка за пенсиониране на авторитетни български учени и преподаватели на 65 години и запазването им като преподаватели и изследователи във висшите училища.

 

„Ние от СИНПИ настояваме образованието да се превърне в истински приоритет на държавната политика. Нужни са последователни, национално отговорни действия и решения. Всякакви предложения за обединяване или за закриване на български държавни висши училища са знак за политическа безотговорност и национално предателство", се казва в позицията.

 

От Стратегическия институт за национални политики и идеи напълно подкрепят Съвета на ректорите за необходимостта от компетентна и националноотговорна политика, която да стимулира бъдещото развитие на нацията и нейния духовен възход.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 1081 |14.10.2024 Заради доставката на балистични ракети за Русия: Външните министри на ЕС приеха санкции срещу Иран . 2| 1975 |14.10.2024 Учениците от НПМГ с обръщение: Не пипай моята гимназия . 0| 1294 |14.10.2024 Японският министър-председател: Готови сме за всякакво развитие на ситуацията около Тайван . 3| 1840 |14.10.2024 Началникът на израелския генерален щаб: Нападението на Хизбула срещу наша военна база е тежко, последствията са болезнени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads