Реклама / Ads
5| 4052 |05.02.2019 НОВИНИ

„Системата ни убива всички“: Всеки втори с нов ТЕЛК е ощетен, оставка за Ананиев

.
Източник: БГНЕС
Всеки втори човек с увреждания, който е минал за преосвидетелстване от ТЕЛК през последните шест месеца, е получил по-ниски проценти и е в по-ниска категория на инвалидност. Това показват междинни данни от онлайн анкета на националната гражданска инициатива ”Системата ни убива всички”, проведена сред 72-ма души с нови телкови решения.
 

Макар и да не покриват критериите за представителност, данните са единствените, които към момента дават конкретна информация за действието на новата наредба за медицинска експертиза, след като вчера от здравното министерство посочиха броя на преминалите през ТЕЛК от август миналата година досега.

Близо 90 процента от участвалите в анкетата лица не са съгласни с новото си телково решение, а 42 процента от несъгласните го обжалват, показват данните на "Системата ни убива всички". При повече от половината лица има намаление на процентите инвалидност, при 9 процента от тях инвалидността се е повишила, а при 13 процента - се е запазила, както в старото решение.


В ефира на Дарик Красимира Обретенова, една от майките от "Системата ни убива всички", заяви, че заради ефекта от новата наредба трябва да бъде поискана оставката на здравния министър Кирил Ананиев.

"Според мен лично не протести трябва да се правят, а да се искат оставки - на здравния министър и на всички, които изобщо подписаха тази наредба. Още със сътворяването й беше ясно, че целта е не да се елиминират фалшивите телкове, те не могат да бъдат елиминирани, ако тази институция продължи да работи по този начин. ТЕЛК в момента оценява диагнози, той не оценява състояние. От Детска церебрална парализа (ДЦП) до ДЦП има огромна разлика и ТЕЛК не оценява състояние. ТЕЛК не оценява например, че моето дете с ДЦП е на ентеролно хранене (не се храни през устата) - всъщност най-важното в живота на детето ми, което трябва да оцени. В момента тече един геноцид и го казвам не като майка, а като гражданин", коментира Обретенова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 14734 |02.02.2019 Отиде си Лорина - едно от децата на „Системата ни убива“ . 28| 16545 |31.01.2019 Друг е скандалът, който убива България, „Банов“ е следствие . 4| 4224 |24.01.2019 Майките от ”Системата ни убива” обсъдиха с премиера реформата в ТЕЛК . 0| 3815 |29.10.2018 Замърсен въздух убива 400 000 души годишно в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads