Реклама / Ads
1| 2230 |05.08.2024 НОВИНИ

Ситуацията с огнената стихия - в планината Славянка обстановката остава сложна

.
Над Славянка
Ситуацията с огнената стихия в Югозападна България постепенно се успокоява, но все още има горещи точки. Именно към тях и днес бяха насочени усилията на всички екипи. През последните две седмици бушуващите пламъци там изпепелиха близо 15 000 дка площ.
 

През 2024 г. България е втора след Кипър по горски пожари в ЕС. У нас обикновено има около 600 горски пожара всяка година със засегнати средно около 10 000 хектара земя, а това води до преки загуби от около 2,5 милиона евро. Според доклада на Европейската информационна система за горски пожари за 2022, по небрежност са предизвикани 321 пожара, поради палеж - 16, по естествени причини - 21 и по неустановени причини - 158 пожара.


И днес усилията на пожарникари, горски служители, военни и доброволци бяха насочени към това огнената стихия в планина Славянка да не прехвърли изградените просеки. В гасенето се включиха и двата шведски самолета.

 

"Наземното гасене е доста трудно, тъй като теренът е пресечен. Това означава, че трябва да се направят много просеки, а за това трябва много човешка сила", отбелязва Радинел Паргов, доброволец.

 

"Зоните са доста недостъпни, има лавинни полета, които може би само хеликоптери и самолети могат да го свалят долу ниско на земята да може хората, с които разполагаме, да го атакуват и огнище по огнище да можем да го погасим", каза Пламен Поюков, директор на ДГС-Катунци.

 

Военните хеликоптери бяха насочени към пожара над село Сенокос. Там активното огнище вече е само едно, но се намира в недостъпна местност и може да се гаси само по въздух.

 

"Имаше няколко огнища, които имаше пропушвания, дънери и т.н., но за момента е овладян пожарът, локализиран е. Оставаме два екипа на дежурство, за да наблюдават евентуално да не се възобнови", отбеляза главен комисар Александър Джартов.

 

Пожарът в района на село Илия в община Невестино също затрудни огнеборците. Само за няколко часа огънят успя да изпепели над 1000 декара сухи треви и горски масив.

 

"Продължиха колегите да изграждат просеката, там не очакваме проблеми, предвид това, че беше валяло и повече дъжд", допълни Джартов.

 

А в Малешевска планина огнищата вече са загасени и след 6 дни тежка работа на терен, днес всички успяха да си отдъхнат.

Два самолета от Испания ще помагат утре за гасенето на пожарите у нас, съобщи Калин Стоянов
"През последните дни сме изправени пред огромно предизвикателство в цялата област, екипите на пожарната, екипите на горското, доброволци просто ежедневно биват разпилявани на няколко места, на които възниква пожар“, коментира Георги Динев, областен управител на Благоевград.

 

Пожарът край Синаница в Пирин вече е локализиран. Засега екип на Националния парк следи ситуацията и има готовност да реагира при нужда. Утре в страната ще дойдат още два хеликоптера от Испания, които ще помагат в битката с огнената стихия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2624 |04.08.2024 30 вместо 14 дни да отстраним нередностите - така Гвоздейков ще бори проблема с новите правила за ГТП . 3| 4198 |04.08.2024 Г-7 се събра, изрази загриженост относно заплахата от ескалация в Близкия изток. САЩ разполага допълнителна военна мощ в региона . 6| 2935 |04.08.2024 Нарастват опасенията от мащабен конфликт в Близкия изток . 1| 6123 |04.08.2024 Пожар пламна и край Своге. Каква е ситуацията в страната?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads