Реклама / Ads
0| 5316 |20.07.2016 НОВИНИ

Скандал! МВР остави престъпници и психично болни да се разхождат с оръжие

.
МВР е позволило на престъпници и психично болни хора да се разхождат свободно с оръжие. Това показва проверката на Върховна административна прокуратурата, представена пред журналисти. Изводите от нея са повече от обезпокоителни, категорични са държавните обвинители.
 
Оказва се, че полицаите, които по закон би трябвало да контролират кой носи оръжие и дали има право на това, изобщо не си вършат работата. По тази причина не отнемат лиценза на хора, които са криминално проявени или такива с влезли в сила присъди. Засечени са и наркозависими, които също имат патлак. Пушкалата не се отнемат и на тези, които са уличени в домашно насилие или пък се лекуват в психиатрични клиники.

Проверката на ВКП сочи, че до този момент има 112 такива лица. В Сливен например съвсем случайно са установени трима мъже-охранители, които за нанасяне на средна телесна повреда са влезли в затвора. Те зверски пребели проектант, който останал с две сериозни травматични уврежнадия.  В районното управление в Карнобат, където тези хора имат постоянен адрес, не разбрали за това. По тази причина ченгетата не им отнели разрешителното за оръжие, както се изисква по закон.

Любопитното е, че МВР няма вътрешна директива как да действа, когато даден човек с оръжие извърши престъпление на едно място, а адресната му регистрация е на друго. Друг огромен пропуск е, че масово се дава оръжие на хора с цел самозащита. Така се оказва, че един мъж се е въоръжил до зъби със 17 картечници и картечни пистолети, без изобщо да са му необходими. Зам.-главният прокурор и шеф на ВКП Ася Петрова отбеляза, че не се проверява, дали мотивът за самозащита е резонен при искане на лиценз за носене на оръжие. Тя постави на дневен ред един от най-големите проблеми-липсата на регистър на оръжията, който би трябвало да има в МВР по закон. От вътрешното ведомство признали, че няма пари за това. Обещали такъв да заработи чак в края на 2018 г.

Иначе възложената от ВКП проверка на Главна дирекция „Национална полиция”, е свършена непълно, категорични са от държавното обвинение. Още през 2014 година е установено, че 211 484 лица имат разрешение за ползване на оръжие у нас. Сега, обаче МВР е успяло да провери половината от тях. Установени са 456 нарушения, съставени са 193 акта, а на 112 човека са отнети оръжията. Оказва се, че при изтичане на разрешението за носене на оръжие, МВР изобщо не си прави труда да го вземе. Ася Петрова призна, че ведомството не осъществява нужния контрол или ако извършва някакви проверки, те са съвсем формални. Петрова се закани, че през следващите месеци ще възложи нова подобна проверка, защото само по такъв начин органите на реда се активират и си вършат работата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7695 |15.07.2016 Борисов: Ако жена ми постави ултиматум, престава да е част от живота ми . 0| 4043 |14.07.2016 Оставиха в ареста човека на Кравата, убил гард на Очите . 0| 4202 |08.07.2016 Оставиха в ареста иранския шофьор с 200 кг. хероин в камиона . 1| 9532 |04.07.2016 Скандал! Протурско сдружение у нас иска „Закон за турците в чужбина”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads