Реклама / Ads
40| 8404 |25.04.2023 НОВИНИ

Скандал в ООН: Посланикът на Израел напусна заседание, възмутен от руския външен министър

.
Посланик Гилад Ердан
Посланикът на Израел в Организацията на обединените нации Гилад Ердан запали свещ по повод Деня на паметта на Израел по време на речта си на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на тема ”Положението в Близкия изток, включително палестинският въпрос”. След това напусна залата, възмутен, че председателстващият заседанието руският министър на външните работи Сергей Лавров го насрочи точно в този ден.
 

Гилад Ердан прочете 32 имена на убити по думите му от палестинско насилие през последната година - граждани, чужденци, войници и полицаи.


"Запалвам тази свещ в тяхна чест и нека паметта им бъде благословена", каза посланикът.


След това той стана и излезе от Съвета за сигурност на ООН в знак на протест срещу решението му да проведе месечния си дебат по израелско-палестинския конфликт в Деня на възпоменание за загиналите войници и жертви на тероризма в неговата страна. "Отказвам да участвам в този абсурден фарс... Отказвам да прекарам този свещен ден в слушане на лъжи и осъждания. Този дебат опозорява загиналите и Израел няма да участва в него", заяви той.


Ердан се опита да склони Русия, която този месец е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, да премести дебата за друг ден. Москва отказа и вместо това изпрати външния си министър Сергей Лавров да го ръководи. "Днешният дебат премина всички граници", заяви Ердан пред Съвета за сигурност на ООН, когато се обърна към него. "Не само че съм ужасен и възмутен до дъното на душата си, но съм и тъжен - много, много, много тъжен." Той обясни , че "този ден е по-свещен за израелците, отколкото почти всеки друг ден от годината"


Обръщайки се към Лавров, той го попита какво би направила Русия, ако Съветът за сигурност на ООН се събере, за да осъди Русия и нейните войници в деня, посветен на победата над нацистите през Втората световна война.


Отказът на Москва да избере друга дата бе възприет като отмъщение за подкрепата на еврейската държава за Украйна в продължаващата там война, каза дипломатически служител, цитиран от вестник "Таймс оф Израел".


Малко след като на 1 април Русия пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН за един месец, обяви, че ще свика заседание за положението в Близкия изток, председателствано от външния министър Сергей Лавров.


Макар че Израел се стреми да избягва противопоставянето на Русия - която контролира въздушното пространство над Сирия, където Израел оперира, за да атакува проирански бойци, - той няколко пъти, включително в ООН, отправи остри критики към Москва и нейната инвазия в Украйна.


През февруари гласува заедно с още 140 държави за резолюция на Общото събрание на ООН, изготвена от Киев, в която призова Русия да изтегли войските си от страната.


Министерството на външните работи на Израел бе обезпокоено от втвърдяването на реториката на Москва спрямо Тел Авив, след като се появиха съобщения за продажба на израелска отбранителна техника на Киев за първи път след руската агресия в Украйна.


Въпреки че се противопоставя на предоставянето на оръжия на Украйна, според съобщенията следващия месец Израел ще разположи в Киев система за ранно предупреждение, която разработва за Украйна, за да предупреждава за предстоящи руски удари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2856 |25.04.2023 Израел отбелязва Деня за възпоменание на падналите във войните и жертвите на терора . 1| 2920 |25.04.2023 Израелският президент алармира: Изправени сме пред безпрецедентна криза . 5| 3142 |20.04.2023 Явор Гечев: Питбулите се продават на скандално ниски цени . 7| 4680 |19.04.2023 Скандал на заседанието в парламента: Божанков обвини Нинова в 50 нюанса морал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads