Реклама / Ads
5| 19760 |19.10.2017 ЪNDERGROUND

Скандал! Прокурор предупредил данъчен шеф, че е в разработка ”Хиени”, Цацаров и ДАНС мълчат

.
Прокуратурата и ДАНС прикриват пловдивски магистрат, изнесъл информация от суперскандална разработка „Хиени”, с която Фрог нюз разполага. Въпросната разработка е срещу бившия шеф на НАП Пловдив Николай Брънчев. Любопитното е, че след като беше махнат от високия пост, наскоро съдът го върна.
 

Документи на ДАНС сочат как през 2013 г. прокурор от Окръжна прокуратура Пловдив е изнесъл и дал секретна информация на бившия шеф на данъчната служба в града Николай Брънчев, който по това време бил „оперативно интересно лице” в разбаботка "Хиени"  на агентите от родното ФБР. Службата предоставила шокиращите данни за "къртицата"  на главния прокурор Сотир Цацаров. До този момент няма никаква реакция. Издайникът от  средите на държавното обвинение продължава да работи без каквито и да е последствия.  На този етап Фрог нюз ще спести името на магистрата, за когото от ДАНС пишат: „Има придобити данни за извършени престъпления”.


Според сигнала до Цацаров всичко започва с проблемите на ексшефа на НАП-Пловдив Николай Брънчев, който след като го махат от високия пост през 2009 г., се връща на високата позиция след съдебно решение. Брънчев, обаче не може да седне в началническото кресло, тъй като ДАНС и ДКСИ му отказват достъп до класифицирана информация. Причината- срещу него е образувано следствено дело за декларация с невярно съдържание. Според службите, той „забравил” да декларира 200 000 лева, вложени в имоти и високодоходен инвестиционен фонд, чиито произход е неясен. Вълненията на Брънчев, породени от тези събития, както и трескавите му опити за спасение са документирани със специални разузнавателни средства. Така е регистрирано и появяването на спасителя му – пловдивския прокурор.

 

Магистратът на драго сърце се заема да  помага на приятеля си. Подсказва, че ядовете му идват от ДАНС. Разкрива му събраната от службата информация, голяма част от която е класифицирана и за нищо на света не трябва да се разгласява.  Нещо повече-дава му ценни съвети как да се справи с проблемите. Агентите от родното ФБР установяват, че прокурорът дори „съветва” разследващия как да действа по казуса с Брънчев, така че да го изкара чист като сълза. Залогът за Брънчев беше голям, признаха пред Фрог агентите, ангажирани с разкриване на корупция по високите етажи на властта. „Можеше да се стигне д присъда, действия от страна на КОНПИ и т. н”, допуснаха те.

 

В момента папките със сензационните разкрития от разработката „Хиени” отлежават на нечие бюро в ДАНС и прокуратурата. Прокурорът си действа, а бившият шеф на НАП-Пловдив Николай Брънчев пък е възстановен на работа за пети път от съда.

Фрог за първи път публикува части от разработката. На този етап сме заличили имената на други  замесени лица, които не са случайни хора,  както и личните им данни. Медията ни публикува преди време  информация, че при идването на власт на правителството на Пламен Орешарски, десетки разработки от ГДБОП, уличаващи прокурори и съдии в корупция, отиват на бюрото на главния прокурор Сотир Цацаров. Твърди се, че в момента някои от въпросните магистрати, хванати в крачка,  правят завидна кариера. 

 

 

 

                                                           С  П  Р  А  В  К  А

ОТНОСНО: Резултати от работата по ДОР „Хиена” и необходимост от провеждане на допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия.

                        ДОР “Хиена”, рег. №                   . е открито на: Николай  Бориславов Брънчев, ЕГН                                , български гражданин, с окраска „Защита на класифицираната информация” и „Финансова сигурност”.     

                                                                  са придобити оперативни данни за корупционни действия и „пране” на пари, извършени от обекта, както следва:

В периода 2007 – 2008г., в качеството си на Директор в ТД на НАП – Пловдив, Николай Брънчев е извършва действия по служба, в резултат на които неправомерно е възстановено и е избегнато плащането на ДДС в особено големи размери – над 13 000 000 лв. от установени юридически лица. По оперативни данни, за действията си Брънчев е получава неследваща се парична сума в размер на 200 000 лв. Образуваното по случая досъдебно производство в Окръжна прокуратура-Пловдив приключва с обвинителен акт срещу собствениците на фирмите. На служителите на ТД НАП-Пловдив, извършили проверките и издали актове за възстановяване на ДДС /8 822 683 лева./, не са повдигнати обвинения, тъй като деянията са извършени преди 01.07.2008 год., поради което се амнистират на основание чл.1 ал.1 на Закона за амнистия от 01.04.2009 г. /Д.В. бр.26/2009 год./.

                                            Паричните средства, получавани за извършените престъпления по служба, Брънчев влага в закупуване на недвижими имоти в гр. Пловдив, гр. София, гр. Кула, обл. Видинска, Велинград и във фондове с висока доходност, а именно:

                        На 04.08.2008г. в качеството си на упълномощено лице от своите родители, закупува офис, сутерен, гараж и два апартамента, находящи се в гр. Пловдив, ЖК „Тракия” /за 130 000 лв./ В периода 2001г.- 2011г. закупува два апартамента в гр. София, два апартамента в гр. Велинград /на стойност 51 480 лв. платени в брой/, ½ идеална част от апартамент в гр. Пловдив /за 60 000 лв./ и парцели, ведно с построените в тях сгради в гр. Кула, обл. Видинска. Повечето от имотите се водят на родителите и сестра му.

                      Придобити са и копия на документи, свързани с осъществена от Николай Брънчев инвестиция (капиталовложение) във високодоходни фондове, със седалища на управление в гр.София.  Стойността на инвестицията към 09.01.2008г. е 219 445лв. и 60 270.65 щ.долара. Реализиран доход за периода 15.12.2005г.- 09.01.2008г. е 56 342 лв. и 23 065.90 щ.долара. Брънчев, в качеството си на държавен служител, умишлено не декларира тези парични суми, тъй като не може да докаже техният произход.

                      Брънчев извършва и незаконна банкова дейност, предоставяйки парични заеми на ФЛ и ЮЛ, като при отпускането им и събирането на дължимите суми с лихвите Брънчев ползва „услугите” на лице от криминалния контингент - установено.

                      С действията си лицето осъществява престъпления по чл.253, ал.3,т.1/предложение първо/, т.2 и т.3, вр. с чл. 304б, ал.1 и чл.252, ал.2 от НК.                     Придобитата                                 информация за противоправната дейност на обекта на ДОР “Хиена” е от оперативни източници на                         , данни от прилагането на СРС по издадени Разрешения на Пловдивски окръжен съд по досъдебно производство №515/12г. Информацията е с висока степен на достоверност. Базирана е и на данни от извършвано разширено проучване за издаване на достъп до класифицирана информация на лицето в ТДНС – Пловдив, от водено ДОО в ТДНС – Пловдив, и извършени процесуално следствени действия в хода на досъдебно производство №515/12г.

Извършваната противоправна дейност от Николай Брънчев нанася щети в особено големи размери на бюджета на страната. Тези форми на престъпност имат съществен деструктивен ефект върху икономиката, благосъстоянието и интересите на гражданите

                       Николай  Бориславов Брънчев, ЕГН                    , роден в гр. Лом,  български гражданин, адресно регистриран в гр.Пловдив живущ в гр. Пловдив,                                 . Директор на ТДНАП – Пловдив до 25.02.2013 г. Висше образование, неосъждан, разведен, с две деца. Членува в Сдружение „Ротари клуб Пълдин”, ЕИК:115754078, със седалище гр.Пловдив, ул.”Капитан Райчо” №2, х-л ”Тримонциум”. Ползва МТН 0887331890, регистриран на НАП – Пловдив, 0895181117, регистриран на името на лицето, ...... и стационарен телефонен номер: ...... Лицето има регистрирани МПС на негово име – лек автомобил марка „Фолксваген”, модел „Бора”, ДР№                     и управлява лек автомобил марка”СЕАТ”, модел „Ибиза”, ДР№                  . Поддържа контакти  с лицата:

                     В хода на експлоатирано СРС се установи, че Директорът на ТДНАП-Пловдив - Николай Брънчев, вследствие на получения отказ за достъп до класифицирана информация, активизира своите близки връзки от политическите и бизнес среди, с цел чрез тяхното съдействие и влияние да не бъде издаден акт за неговото уволнение. Въпреки това обаче в края на месец февруари 2013 г. е издадена заповед за освобождаването му от Изпълнителния директор на НАП, която в момента се обжалва.

                     При експлоатацията на СРС е получена и информация за най-близките връзки на Николай Брънчев сред служителите на НАП.  Установени са множество контакти и срещи с                                                      по искане на Брънчев оказва влияние върху данъчни служители с цел намаляване на констатирани данъчни задължения в особено големи размери на търговски дружества. Други близки връзки на Брънчев са

Получени са и данни за осъществени срещи и разговори от Брънчев със собственици на следните търговски дружества:

От характера на разговорите може да се направи извод, че собствениците  търсят „съдействие” във връзка с извършвани от приходната администрация проверки и ревизии, а именно – Николай Брънчев, чрез оказване на влияние върху своите подчинени да „въздейства” върху обективността на тяхната работа, като вследствие на така извършената „услуга” същият ще получи неследваща се облага от собственика на проверяваното дружество.

След освобождаването му от длъжност, поддържаните от Брънчев близки контакти с установените служители на НАП, системно се използват и за неправомерно придобиване на служебна информация от системите на НАП с цел продължаване на описаните корупционни практики. В тази връзка са придобити данни за проявен интерес от страна на Брънчев към декларираните в НАП данни за дейността на дружествата

                      Придобитата информация за предстоящо плащане от Николай Брънчев на втора парична вноска в размер на 12 000 лв. за имоти в жилищни кооперации в гр. Пловдив потвърждават данните, че той е реалния собственик на въпросните апартаменти, офис и гаражи, а не родителите му, на които се водят недвижимите имоти.

                       Установено е също така, че в периода 01.02-13.03.2013 г. Николай Брънчев се намира в отпуск по болест, като данните сочат, че д-р          

отказва да издаде болничен лист на лицето, поради липса на заболяване. Впоследствие със „съдействието” на д-р                                            , на Брънчев е издаден болничен лист за заболяване, от което не страда.  Може обосновано да се твърди, че издаденият официален документ е с невярно съдържание, което се потвърждава и от осъществените от Брънчев срещи, пътувания, спортни занимания и шестдневна почивка в зимен курорт по време на отпуска по болест.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5799 |16.10.2017 Д-р Дечо Дечев: Прокуратурата да доведе докрай делото срещу Москов за ваксините . 0| 4935 |12.10.2017 „БОЕЦ” написаха пред прокуратурата във Видин: Офис Пеевски . 0| 5560 |12.10.2017 Прокуратурата не е сезирана за Спас от Кочериново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads