Реклама / Ads
0| 3262 |07.06.2022 НОВИНИ

Скандал на Съвета за сигурност на ООН: Руският пратеник напусна заради думи на Шарл Мишел /видео/

.
Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя напусна заседанието на Съвета за сигурност на ООН заради изявлението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той се обърна към 15-членния орган и обвини Москва, че подклажда глобална продоволствена криза с нахлуването си в Украйна. Мишел обвини руските войски във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, позовавайки се по-специално на доклади за сексуално насилие и ги описа като ”тактики за изтезания, терор и репресии”.
 

По време на собственото си изявление по-рано на срещата, Небензя "категорично отхвърли“ всякакви обвинения в сексуално насилие от страна на руски войници, осъждайки казаното от него като "лъжа“, пишат от агенция "Ройтерс". 


Докато напускаше залата на Съвета за сигурност по време на изявлението на Мишел, видимо раздразнен Небензия каза пред Ройтерс:


"Не можех да остана заради лъжите, които Шарл Мишел дойде да разпространява". 


Решението на Небезня не остана незабелязано от Мишел, който го адресира докато напускаше залата: 


"Можете да напуснете стаята, може би е по-лесно да не слушате истината“.


Светът е заплашен от глобална продоволствена криза заради войната в Украйна. Цените на зърнените храни, олиото, горивата и торовете се показчват. Русия и Украйна представляват близо една трета от световните доставки на пшеница, докато Русия също е износител на торове, а Украйна е износител на царевица и слънчогледово масло.


"Господин посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като стелт ракета срещу развиващите се страни. Единствено Русия е отговорна за тази продоволствена криза", каза Мишел в Съвета за сигурност. 


Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се опитва да посредничи на това, което той нарича "пакетна сделка" за възобновяване на украинския износ на храни и руския износ на храни и торове. Руският външен министър Сергей Лавров трябва да посети Турция в сряда, за да обсъди отключването на износа на зърно от Украйна.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3648 |06.06.2022 Лавров за отклонения полет: Скандално! . 0| 3390 |05.06.2022 Ердоган натиска за реформи в Съвета за сигурност на ООН . 0| 3639 |02.06.2022 Проф. Овчаров: Вчера депутатите се изложиха, направиха южнокорейски скандал . 0| 3156 |01.06.2022 Трима кандидати се борят за шеф на Съвета на ректорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads