Реклама / Ads
0| 3084 |18.07.2023 НОВИНИ

Скандал тресе Сметната палата. Обвиниха бившия шеф в злоупотреби

.
До прокуратурата стигна войната в Сметната палата. След като миналата седмица временното ръководство отказа да пусне в сградата отстранения, а после възстановен шеф Цветан Цветков с мотив, че е “посетител”, днес той бе обвинен в злоупотреби за близо 3 млн. лева.
 

Причината за сигнала до обвинението са твърдения по уреждане на имотен спор за административната сграда на Сметната палата, които са увредили финансовия интерес на ведомството с 2.8 млн. лева. Твърденията са на Горица Грънчарова - Кожарева, която зае поста след като Цветков бе скоропостижно отстранен като шеф на палатата след гласуване в Народното събрание. Всъщност решенията за назначаването на Грънчарова - Кожарева са две - едното е оспорено пред Конституционния съд от президента Румен Радев, а другото е обявено за противоконституционно.

 

Какво каза КС и защо се стигна до скандалите пред Сметната палата

 

В края на миналия месец Конституционния съд заяви, че отстраняването на Цветков от поста шеф на Сметната палата и утвърждаването на Грънчарова - Кожарева за временно заемащ поста противоречи на основния закон. Основният мотив - Цветков, който към 20 януари бе с изтекъл мандат, е останал на поста, за да се гарантира непрекъсваемост в изпълнението на възложените публични функции.

 

След това, почти в последния възможен момент, по предложение на ГЕРБ и ПП-ДБ Народното събрание в петък взе решение, с което повторно обявява Грънчарова - Кожарева за временен председател до избора на титуляр.

 

Това бе и причината Цветков да не бъде допуснат до сградата на Сметната палата. Последното решение обаче също е атакувано в КС, този път от президента Радев.

Сега се разпалва нов скандал около одитната институция. Според подробна справка, изчетена от Грънчарова - Кожарева пред медиите, докато е бил начело на Сметната палата, Цветков сключил спогодба за сградата, в която се помещава институцията, която обаче била неизгодна. Цветков се е съгласил да плати обезщетение на лица, водещи срещу палатата дело за стотици хиляди левове, и същевременно е отказал да продължи друго дело на институцията срещу същите лица за над 1 млн. лв. 

 

Причината за този имотен спор е реституцията на сградата, кжоято преди около 20 години се оказва съсобственост на частни лица. Грънчарова отрече да става въпрос за лична атака. Според думите й подробностите се оповестяват сега, защото до този момент казусът не е бил приоритетен за администрацията й и чак сега разполага с пълния набор от документи, пишат от БТА.

 

“Оповестяването на факти не може да бъде атака", коментираха от палатата на въпрос за конфронтацията между Грънчарова и Цветков. 

 

Самият Цветков определи пред БНР тези твърдения като несъстоятелни и нелепи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2636 |17.07.2023 Крум Зарков: Този ВСС и когато избира, и когато уволнява някого все е скандал . 0| 2772 |16.07.2023 Земетресение от над 7 по Рихтер удари Аляска. Предупредиха за цунами . 3| 2705 |14.07.2023 Културният министър за скандалите в Народния театър: Болно ми е от създадената ситуация . 4| 2720 |13.07.2023 Развръзка със секс скандала, свързан с водещ от Би Би Си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads