Реклама / Ads
9| 3920 |28.01.2023 НОВИНИ

Скандален ремонт на метри от Народния театър започва с изсичане на 25 дървета

.
25 дървета на метри от Народния театър “Иван Вазов” ще бъдат отсечени, за да може частен собственик да застрои двора на столичен ресторант. Скандалът е от доста години, а благодарение на комисията по околна среда и водите към СОС получава нов тласък. Унищожени ще бъдат смерчове, ели, явори, ясен, липи, акация, бреза и две плодни дръвчета, като СО и собственика на имота дори не са обсъдили дали някои от дърветата могат да бъдат запазени, пишат от в. “Сега”.
 

Става дума за емблематичната къща “Синия лъв”, където се помещава и едноименния ресторант. Сградата е общинска собственост, а теренът до нея - частен. Целта е там да се появи 6-етажна офис сграда с три подземни нива за паркинг на ъгъла между ул. “Иван Вазов” и ул. “Кузман Шапкарев”. 

 

До 2005 г. теренът е държавен, след което той е продаден от областния управител. В момента земята е притежание на фирма "А-Трейд 3000", принадлежаща на бизнесмените Димитър Борисов и Иво Иванов, по-известни като съдружници в сметосъбиращата компания "Титан", припомнят от в. “Сега”.

 

Темата със запазването на част от дърветата, изобщо не е била обсъдена между инвеститора и представителите на столичната община.

 

"Не е коментирано в отдела", съобщи началникът на "Благоустройствени дейности" към НАГ арх. Елица Мирчева.

 

"И с нас не е воден такъв разговор", допълни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. 

 

"От предоставената информация не мога да се ориентирам защо се налага премахването на всички дървета", призна шефът на комисията Лорита Радева от ГЕРБ.


По предложение на съпартиеца й арх. Ивайло Петков в решението бе записано, че с инвестиционния проект трябва да се опита да се запази част от растителността. Районният кмет Трайков пък предложи собственикът на терена да бъде задължен да засади някои от новите дървета в съседния имот, който също е негово притежание.

 

Радева обаче възрази, че изпълнението на това решение може да е проблем и наложи в решението да се укаже само, че компенсаторното залесяване следва да е в близост до бъдещия строеж. Подобни указания бяха гласувани и при предишното разглеждане на проекта за строителство в терена, като и тогава не стана ясно къде то ще може да се реализира. 

 

В крайна сметка решението за отсичането на 25-те дървета бе гласувана в комисията по екология без нито един "против" и "въздържал се".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3218 |17.01.2023 100 хил. лв. глоба ще отнесе изпълнителят на ремонта на жълтите павета . 0| 2924 |14.01.2023 МРРБ взе проби за проверка на качеството на ремонтите в центъра на София . 1| 3014 |13.01.2023 МРРБ ще провери как върви ремонта на столичната улица ”Граф Игнатиев” . 1| 3170 |12.01.2023 9 млн. лв. за ремонти и облагородяване на междублокови пространства в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads