Реклама / Ads
10| 3260 |05.05.2021 НОВИНИ

Скандали в НС, депутатите се отказаха да обсъждат намаляването на заплатите си

.
Източник: БГНЕС
На финала на съществуването на 45-ото Народно събрание, депутатите се отказаха да обсъждат намаляването на заплатите си.
 

Живко Табаков от ИМВ предложи да влезе в дневния ред на парламента предложението на политическата сила за орязване възнагражденията на законотворците, но беше отхвърлено.

 

Той посочи, че в дни като тези, когато бизнесът е на колене, намираме се в социална и икономическа криза, хората живеят на прага на бедността, народните представители би трябвало да са солидарни.

 

Йордан Цонев от ДПС обаче настоя, че такова решение не следва да се обсъжда. „Като дойде другото Народно събрание народните представители могат да решат да не получат заплати, сутрин по десет тояги на голо и така“, коментира той.

 

Вежди Рашидов определи предложението на Табаков като популизъм. „С тоя див популизъм аз предлагам друго нещо да направим. Който иска депутат да стане, да внася по 1000 лева, председателят по 3000 и зам.-председателите по 2000“, каза той.

 

Иначе скандалите започнаха още в началото на пленарното заседание. Напрежение възникна, още когато председателката на парламента Ива Митева и ПГ на ГЕРБ-СДС се скараха за процедурните правила. Депутатите обсъждаха близо час програмата си за работа.

 

"Пакетно и вкупом сме излезли от реалността и от събития, които вървят в страната", заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков по време на дебата по дневния ред.

 

"Някои колеги вероятно не са разбрали, че БСП връщат мандата за съставяне на правителство. Парламентът приключва ако не тази седмица, още другата. Тук разглеждаме нови анкетни комисии, Кодекс за социално осигуряване, намаляване на заплати. Ние няма да получаваме заплати още от следващата седмица", каза още депутатът.

 

Предложението за включване в седмичната програма за разглеждане на Закона за съдебната власт и законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс от "Демократична България" също бе тема за размяна на реплики. Срещу него бе депутатът от ДПС Хамид Хамид. След предложението за гласуване, той възрази, че не са минали 72 часа от внасянето на докладите и няма как да бъдат разгледани тази седмица.

 

Председателят на парламента реши, че няма да подлага предложението на "Демократична България" за включване в дневния ред за днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2947 |29.04.2021 Депутатите решиха: Нова по-малка ЦИК, назначена от Радев . 10| 3156 |29.04.2021 Депутатите правят нов опит да заседават . 5| 3164 |28.04.2021 Депутатите обсъждат окончателните промени в Изборния кодекс . 3| 2802 |26.04.2021 ГЕРБ внася жалба в КС срещу наложения от депутатите мораториум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads