Реклама / Ads
7| 4735 |28.07.2010 НОВИНИ

Скандални текстове пращат спецсъда в задънена улица

.
ГЕРБ най-вероятно ще се откаже от идеята, която взриви депутатите от целия политически спектър, държавните служители от високите етажи на властта и магистратите да бъдат "абонати" на новия специализиран наказателен съд, съобщи Mediapool, позовавайки се на свои източници, близки до управляващите
 

Това е причината гласуването на промените в Наказателно-процесуалния кодекс да бъдат отложение най-вероятно за септември, когато парламентът ще поднови своята работа .

В проекта е записано, че двуинстанционният спецсъд ще гледа делата срещу членове на правителството, депутати, областни управители, кметове, шефове на държавни агенции и комисии, както и магистрати. Единствено МВР подкрепи изцяло това предложение на ГЕРБ. Всички останали парламентарни групи, включително безусловният съюзник "Атака", заявиха, че има съмнения за създаване на "извънредно и политическо" съдилище, което е забранено от конституцията.

Дори от прокуратурата заявиха, че настояват по-скоро за създаване на специализацирана прокуратура, а не за подобен специализиран съд. При обсъждането на проекта в края на миналата седмица и правосъдният министър Маргарита Попова се обяви срещу тези идеи. Висшият съдебен съвет също е категорично против.

Проектозаконът бе гледан на извънредно заседание миналия петък в парламентарната правна комисия. БСП и ДПС успяха да отложат неговото гласуване на първо четене, като настояха да бъде разгледан и техният проект за промени в НПК. Присъстващите на обсъждането четирима представители на ВСС определиха спорния текст като "откровено противоконституционен". БСП, ДПС и адвокатурата разкритикуваха целия законопроект. От Синята коалиция заявиха, че е пределно ясна целта да се създаде "политическо съдилище".

Министър Попова се съгласи, че не може да се определя субектна подсъдност на новите спецзвена, тъй като това ги приближава до извънредни съдилища. Тя изтъкна и позицията си, че е неприемливо в периметъра на този съд да се включват дела за определени престъпления (длъжностни, подкуп, безстопанственост и др.), извършени от депутати и други лица с имунитет, министри, зам.-министри, магистрати, членове на ВСС и и инспектората.

Като други основни проблеми бяха посочени липсата на задължения за незабавно произнасяне на присъдите от страна на спецсъдиите, както и възможността на прокуратурата да изпраща пред спецсъда всеки, когото сметне за нужно. Това е възможно с позоваването на витиеватата формулировка за участие в организира престъпна група.

По план новият съд ще се занимава с около 2% от всички дела и ще стартира от януари 2011 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4964 |21.07.2010 Белгия арестува скандалния Юзеир . 0| 4605 |24.06.2010 Цената на тока и газа остави тристранката в задънена улица . 1| 4907 |14.05.2010 Пращат на съд ексшеф на МВР . 9| 4819 |11.05.2010 Пращат Спаска Митрова отново на съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads