Реклама / Ads
0| 4393 |21.04.2016 НОВИНИ

Скандалният пръстов отпечатък за болниците влиза от 25 септември, съобщиха от НЗОК

.
Системата за пръстов код за болниците влиза в сила най-късно от 25 септември, оповестиха в Пловдив експерти от Националната здравноосигурителна каса, съобщи БНР. През последните месеци много скандали се разразиха около пръстовия отпечатък, но по всичко личи, че от здравното ведомство изобщо не се съобразяват със становищата на експертите.
 

Системата за пръстова идентификиация в болниците ще заработи най-късно на 25 септември. Два месеца преди това ще започне тестването ѝ в лечебните заведения, заявиха експерти от Националната здравноосигурителна каса на семинар в Пловдив. Тази година системата се въвежда единствено за тях.

Подуправителят на Касата Иванка Кръстева подчерта, че извън предвидените в закона изключения идентификацията ще е задължителна.

 

Уникалният идентифиикационен номер, който ще се генерира с новата система, е двоичен код, създаден по сканирането на случайни точки на пръстовия отпечатък, обясни Мартин Банков – главен експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в Здравната каса.

 

В системата няма да се съхраняват изображения на пръстови отпечатъци. Данните се шифроват още в устройството, преди да достигнат дори до работната станция на изпълнителя на медицинска помощ. Освен това, всяко устройство ще има уникален криптиращ ключ и към него ще бъде добавена променлива компонента. Само НЗОК ще знае за нея и то тесен кръг от служители в НЗОК.    

                                                         

Със старта на системата през септември пациентите ще могат да изтеглят от сайта на Националната здравноосигурителна каса и мобилно приложение, от което ще се информират какви медицински услуги са получили. Ще получават и съобщения за сумите, които Касата заплаща за тях. Мартин Банков съобщи и за още една нова възможност за пациента: Когато не е съгласен със събитието, за което е нотифициран, ще може да подаде сигнал директно онлайн към Националната каса.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4802 |16.03.2016 Само във Фрог: АОП проверява проекта за пръстовите отпечатъци на Москов . 42| 5786 |11.03.2016 Едно си Москов знае: Ще има пръстови отпечатъци . 0| 4483 |19.02.2016 В пъти се раминават офертите за здравната система за пръстови отпечатъци . 10| 6294 |15.02.2016 Д-р Тодоров за Фрог: БЛС стана клакьор на Москов за пръстовия отпечатък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads