Реклама / Ads
10| 47941 |02.02.2017 НОВИНИ

Скандално! Чантаджиите в МВР с 1600 лв. заплата, полицаите-с 800 лв.

.
Редовите ченгета пак останаха прецакани
Чантаджиите в МВР вече са двойно по-големи заплати. Скандалното е, че възнагражденията им скачат далеч над парите, които редовите ченгета на улицата взимат за месец. Това стана факт от първи февруари 2017 г., с влизане в сила на прехвалената административна реформа на бившия министър на вътрешното ведомство Румяна Бъчварова.
В момента назрява огромно напрежение, заради огромната разлика в заплащането на хората, които реално вършат работа и тези, които се скатават на топло по кабинетите. На практика се оказва, че реформата е „погалила” всички от т. нар. обща администрация. Оказва се, че всички, попадащи в категория служители в „Парагарф 70” от предходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗМВР, ще получат средно около 1600 лв. заплата. Това е двойно по-голямо месечно възнаграждение по кодекса на труда от месечната заплата на редовите ченгета на улицата, които са първа категория труд.

Според „Парагаф 76” от същият документ, при сключване на новите трудови договори с такива служители от администрацията се определя основно месечно възнаграждение, което да не е по-ниско от получаването към датата на влизане в сила на този закон възнаграждение, определено по ЗМВР и включващо заплатата за длъжност, допълнителното възнаграждение за прослужено време, за научна степен, както и левовата стойност на храната към момента.

Просто обяснено, този законов абсурд, предложен от екипа на Бъчварова и приет от народното събрание, означава, че последното брутно възнаграждение, намалено с дължим данък на служителите от администрацията, става автоматично база за новата основна заплата на същите служители по кодекса на труда, в който повторно, съгласно наредбата за структурата и организацията на работната заплата, ще бъдат начислени допълнителни трудови възнаграждения за същият този придобит и веднъж приравнен трудов стаж и професионален опит, допълнителен такъв по договорен колективен трудов договор за съответния бранш, за научна степен и т. н.

Управлението и реформата на Бъчварова доведоха до няколко резултата:около 4000 пенсионери, които получават едновременно пенсия и заплата, около 3500 свободни места за редови ченгета, работещи на терен, повече обявени места за встъпване в работа в МВР, отколкото са реално кандидатите, администрация с два пъти по-голяма заплата от заплатата на редовите ченгета, допълнително назначени бивши пенсионери за охрана на районните управления и закрити оперативно-дежурни части в повечето управления в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 40980 |30.11.2016 Скандално! Командировани полицаи пълнят джоба на Валери Симеонов . 2| 4484 |17.10.2016 Скандално! Болница въведе такса ”разговор с лекар” . 0| 5324 |12.08.2016 Обама с 400 000 долара годишна заплата, Путин - със 137 560 . 0| 15067 |01.08.2016 Скандално! Наш олигарх платил 200 000 евро на ФИФА да разследва ЦСКА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads