Реклама / Ads
12| 10654 |26.08.2010 НОВИНИ

Скандално заграбен държавен терен в центъра на София

.
Една от сградите, която се намира върху част от терена, буквално "подарен" от Росен Владимиров на скандалния бизнесмен Газуан Шараф. Източник: Новинар
Как Росен Владимиров подари златен терен от близо 8250 кв. м на ливанския бизнесмен Газуан Шараф, грубо погазвайки закона.
 

Атрактивен имот от над осем декара на пъпа на София се оказа „подарен” от един държавен служител на две частни фирми, свързани със скандално известен ливански бизнесмен, разказва вестник Новинар. Имотът, който представлява цяло каре, се намира заключено между бул. „Васил Левски”, бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „Панайот Волов” и ул. „Врабча” в идеалния център на столицата. Най-вероятно случаят досега щеше да остане покрит и забравен, ако в неведението си други държавни служители след това не бяха прехвърлили на фирма „Дивисима” ООД идеална част от същия терен срещу осигуряване на административна сграда за Комисията за защита от дискриминация, където е настанена и до днес. През есента на 2005 г., когато „Дивисима” ООД се опитва да се снабди със скица от район „Оборище”, установява, че преди нея за скица за същия терен са подавали молби от „Интерстройпроект 90” и „Гондол” ЕООД. И съдебните дела започват.

Кой е Газуан Шараф

Ливанецът Газуан Шараф идва в България по времето на социализма, за да учи медицина. Той е работил в санаториума в с. Искрец, в близост до Своге. През последните няколко години името му привлече медийното внимание. През 2005 г. той закупи няколко хиляди декара гори край Своге. По същото време Шараф придоби няколко големи военни имота за над 50 млн. лв. Ливанецът спечели явното наддаване за терен от 35 дка в столичния квартал "Ситняково" за 39,6 млн. лв. без ДДС. След пряко договаряне с военните за сумата от 10,5 млн. лв. Шараф придоби и хотелския комплекс "Смокините" край Созопол с площ от 128 декара. Преди няколко години ливанецът закупи имот в с. Искрец, който се оказа върху старо гробище. При строителните работи то бе разкопано, а костите бяха най-безцеремонно изхвърлени в реката. Местното население излезе на протести, а случаят нашумя поради грозното поругаване с паметта на погребаните им близки.

Съдебната сага продължава години наред

През 2005 г. на „Дивисима” ООД не й остава друг изход, освен да започне дела срещу скандалните договори, подписани от Росен Владимиров с фирмите „Интерстройпроект 90” ООД и „Гондол” ЕООД. Ако тези дела бъдат спечелени, държавата ще успее да си върне обратно собствеността върху близо 6900 квадратни метра от заграбения имот. Вместо това Тодор Модев, който е наследник на Владимиров в областната управа, отказва да предостави документи за сделките на предшественика си, за което дори е глобен от съда. Основателни остават подозренията, че се прикриват факти, още повече че по това време Росен Владимиров вече е избран за депутат от ДПС в 40-ото Народно събрание и е зам.-председател на ДПС.

Три години след старта на съдебната сага, след демонстрираната незаинтересуваност и бездействие не само от страна на Тодор Модев, но и на бившия строителен министър Асен Гагаузов, „Дивисима” ООД сезира Инспектората към Министерския съвет. В продължение на цяла година Гагаузов и Модев отказват какъвто и да е отговор на писмата на Инспектората. Въпреки липсата на информация от областната управа и от МРРБ инспекторатът изготвя доклад въз основа на събраните материали по висящите дела, който констатира многобройните нарушения на закона, извършени от Росен Владимиров.

В последния момент

Месеци наред тогавашният премиер Сергей Станишев отлага подписването на доклада на Инспектората. Едва след като се сформира кабинетът „Борисов”, в последния ден от мандата си Станишев резюлира пращането на този доклад към ДАНС. В краткия срок от около 40 дни българското ФБР установява достатъчно данни за извършени груби нарушения на закона. Това е и причината Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство. Макар и бавно, истината излиза наяве в едно от решенията на ВАС по делата пред този съд, където една от скандалните заповеди на Росен Владимиров е обявена за нищожна. Договорът, последвал тази заповед, пък е обявен за нищожен с две последователни решения на Софийския градски съд и на Апелативния съд. В тези съдебни актове за съдиите не остава никакво съмнение, че договорът е сключен в нарушение на Закона за държавната собственост и е нищожен.

Крачка назад


Уважаваният професор по право и зам.-председател на Върховния касационен съд Марио Бобатинов обаче обръща хода на съдебната сага, като допуска до разглеждане касационните жалби на фирмите „Интерстройпроект 90” ООД и „Гондол” ЕООД. Бобатинов прави сериозна крачка напред в кариерата си точно по време на мандата на тройната коалиция – на 29.04.2009 г. става заместник-председател на ВКС с решение на настоящия Висш съдебен съвет. С допускането на жалбите на „надарените” фирми той е на път да обезсмисли досегашните съдебни решения и усилия и да започне нов продължителен съдебен спор. Това е ярък пример, че дългата ръка на тройната коалиция умело продължава да дърпа конците на някои представители на „независимата” съдебна власт. В същото време кабинетът „Борисов” демонстрира воля за борба с корупцията и защита на държавния интерес. Изглежда, че сделките на Росен Владимиров са ярък пример за разграбване на държавна собственост, категорични са от „Дивисима”. „Чрез влиянието си в съдебната власт бивши държавни служители ще се опитат да заобиколят грубото погазване на закона с витиевати фрази и процесуални техники”, коментират от фирмата собственик на сградата. Внимателно ще следим изхода от тази сага, тъй като подареният имот е държавна собственост и опазването му е от обществен интерес. Ако такива сделки бъдат допуснати от съда, това ще развърже ръцете и на други държавни служители занапред да се упражняват в подобни съмнителни операции. Описаният казус е удобен случай сегашната изпълнителна власт да предприеме решителни мерки и да възстанови заграбеното.

Г-н Газуан Шараф не беше открит за коментар. (със съкращения от Новинар)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4661 |11.08.2010 Суперкупата блокира центъра на София . 0| 4730 |10.06.2010 Задържаха държавен служител, искал подкуп . 5| 5563 |10.06.2010 Ново расистко нападение в центъра на София . 16| 5554 |31.05.2010 Б. Димитров: Манджукова така и не разбра, че е висш държавен служител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads