Реклама / Ads
5| 4242 |04.10.2019 НОВИНИ

В Скопие отричат правото ни да празнуваме на 3 март

.
Източник: БГНЕС
България води война срещу Македония, която не може да бъде ”по-студена”. Заедно с цялото разузнаване висшето ръководство на страната се мобилизира с единствената цел да докаже, че сме българи в безсъзнание, пише бившият северномакедонски дипломат Ристо Никовски в ”Нова Македония”, цитирана от „Нюз.бг“.
 

Капитулационното споразумение, което подписахме, им дава правото да доказват недопустимото. София се стреми да ни убеди в българския ни произход. Разбира се, символът на всичко това е личността на Гоце Делчев, заключава Никовски. Според новите софийски идеологии, Гоце бил велик "българин", защото се е борил за Македония, но като „втора българска държава“. Делчев нямал друга историческа заслуга за България.


„Едва ли има по-голямо унижение, отколкото да приемеш да преговаряш историята си със съседните страни. Това направи нашата Македония и сега не е нужно да се чудим какво се случва с нас. С подписването на асиметрични споразумения с България и Гърция Македония се оказа в зависима позиция, чиито последици могат да бъдат фатални за оцеляването на македонския народ.“


Споразуменията не решиха абсолютно нищо в наша полза, смята скопският коментатор. Сега бил убеден, че агресията срещу Македония от Атина и „особено от София” никога не е била по-изразена и по-опасна. И двете съседки „имат ясни намерения да нанесат последен удар на македонската национална идентичност“.
София била заявила, че „Македония може да се присъедини към Европейския съюз, но не и македонизмът и по-точно – македонците“.


Но екселенц Никовски вижда слабо звено в българската пазиция: от 1990 г. България официално отбелязва 3 март като национален празник. Именно денят на подписването на предварителния Санстефански мирен договор през 1878 г. между Русия и Османската империя, която е победена във войната от 1877/78 г. Този договор се нарича предварителен, тъй като никога не влиза в сила и е ревизиран само след три месеца на конгреса в Берлин.


Следвайки руските идеи, в Сан Стефано е създадена велика България, която обхваща почти цяла Македония, части от Сърбия (Пирот, Враня ...), Гърция (Северна Тракия и части от Източна Тракия) и Албания (Корча). Според споразумението от Сан Стефано България има над 170 000 квадратни километра, докато днес са й останали около 110 000. Русия създава велика България като васална държава, противоречаща на интересите на западните сили, които не приемат това споразумение.


Избирането на 3 март за национален празник е дълбоко провокативно спрямо всички съседни страни и особено срещу Македония, смята Никовски, защото 3 март символизирал българските стремежи за анексия на части от съседни държави. И “няма никакво основание или оправдание нещо, което е предварително и което не влезе в сила, да се използва от София национален празник“. Въпросът трябвало да бъде повдигнат при преговорите по исторически въпроси между двете страни.


Българомразците сред юго-западните ни съседи мътят планове и идеи да насъскват групи и отделни хора, отдавна сродени с обща кръв, вяра, писменост, история и още какво ли не.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4899 |30.09.2019 Зоран Заев се изрепчи: Приемаме препоръките на България, но не и само Скопие да отстъпва . 13| 4317 |30.09.2019 Гоце Делчев може да спре Скопие към ЕС, президентът Радев свиква Консултативния съвет . 12| 4952 |29.09.2019 Радев и Борисов ще бистрят отношенията със Скопие на консултативна среща . 13| 4196 |26.09.2019 Христо Монов: Правото не се компрометира, ако закони се променят след обществен натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads