Реклама / Ads
0| 4871 |02.08.2018 НОВИНИ

Славчо Нейков: Решението на КЗК за продажбата на ЧЕЗ е част от политическата конюнктура

.
Славчо Нейков Източник: БГНЕС
Фирмата ”Инерком” обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани на компанията да купи дружествата на чешката ЧЕЗ в България.
 

От "Инерком" съобщават, че са депозирали жалба във Върховния административен съд срещу решението на КЗК от 19 юли. Според юристи обжалването на акта не отменя забраната на сделката. Това решение е по-скоро част от политическия пейзаж, коментира Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт:

 

"В контекста на решението на КЗК и последващата стъпка от страна на "Инерком" първото, което трябва много дебело да подчертаем, е, че става въпрос за действие в рамките на закона – компетентен орган се е произнесъл, това е КЗК, предвидена е възможност за обжалване и „Инерком“ е предприел съответната стъпка. По-интересни са детайлите, а те, според мен, сочат, че това решение е по-скоро част от политическата конюнктура, отколкото едно независимо и обосновано от юридическа гледна точка решение на компетентна институция".

 

Според Нейков самият факт, че "Инерком" обжалва решението на КЗК, е достатъчно силна индикация, че фирмата има сериозни интереси към сделката:

"Това, което може да направи ВАС, ако приеме аргументите на "Инерком", посочени в жалбата, е да върне делото в КЗК, където процедурата започва отново, вече на база на задължителните указания, които ще даде ВАС. И ЧЕЗ, и "Инерком", както и всеки инвеститор в подобна ситуация, би си търсил правата, защото става дума за ужасно много пари, става дума и за репутация. Нямам съмнения, че ако бъдат използвани всички законоустановени механизми и не бъде постигнат резултатът, който целят компаниите, те сериозно ще оценят възможността да си търсят и този тип права по специалния ред, който е предвиден в закона“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3590 |30.07.2018 Инерком обжалва решението на КЗК . 8| 4534 |27.07.2018 НПО-та: Решението на КС за Истанбулската конвенция е порочно и истински куриозно . 2| 4458 |20.07.2018 Славчо Велков: Правителството води война срещу президента . 5| 4344 |20.07.2018 Мартин Димитров: ”Инерком” може да не обжалва решението за ЧЕЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads