Реклама / Ads
29| 8575 |09.08.2020 НОВИНИ

Слави Трифонов: Това Народно събрание наистина е като разграден двор

.
Слави Трифонов
Знаете ли колко души са имали законовото право да бъдат депутати в този мандат на Народното събрание? Отговорът е 325 души! 325! 291 души (чрез клетва) и един покойник са получили официален статут на депутати в това НС, а още 33 души са спечелили възможността да станат такива, но са се отказали или са били отказани за сметка на други.
 

Сред тези 33 попадат и няколко души, които са спечелили депутатско място, благодарение на феномена с преференциите. Т.е. номерът на партията в бюлетината е съвпадал с номера на кандидата в листата. (По този начин депутатско място си спечелиха Владимир Александров и Калинка Славова от ВОЛЯ, Ивелин Розинов и Фатма Исаева от ДПС, Венка Кутева-Цветкова от БСП, Живко Желязков и Георги Недев от ГЕРБ, но те така и не стигнаха до Парламента).

 

Благодарение на феномена депутат от район Бургас обаче стана Ангел Исаев от ДПС. Той не изпълни волята на партията да се откаже от спечеленото депутатско място, беше изключен от партията и стана независим. Бившият кмет на село Рудник Ангел Исаев е депутат със средно образование, който не участва в нито една парламентарна комисия, за 3 години и 4 месеца е задал само един въпрос на министър, участвал е в изготвянето на един единствен законопроект и не говори от парламентарната трибуна. На журналистически въпрос какво работи като депутат, Ангел Исаев отговаря: "В какъв смисъл какво работя?"


Водачите на листата на ДПС в Бургас Камен Костадинов и Дурхан Мустафа пък поеха отговорност за отказа на Исаев да се подчини на партията, като се отказаха да заемат мястото на втория депутатски мандат, спечелен в областта. Така в Парламента влезе третият в листата на ДПС - Севим Али.

 

Четирима души от район Велико Търново отстъпиха своето право да бъдат депутати - Георги Недев, щото имал свои планове за бизнес, Любомира Попова (областен управител на града), учителката Даниела Арабаджиева (предпочита да е председател на общинския съвет в Лясковец), хирургът Николай Стойнов (предпочита да е общински съветник). Всички те отстъпиха своето място в полза на 7-ия в листата - Станислав Стоянов, собственик на рекламна агенция, усвояваща добре обществени поръчки.
Ако това не е подмяна на вот и абсолютно неглижиране на преференциите - здраве му кажи.

 

Четирима души от район Хасково също се отказаха да заемат едно депутатско място в ГЕРБ. Това са пенсионираният пожарникар Валентин Ангелов, зам.-министърът Жечо Станков и още две персони, станали популярни през последните месеци. Дръжте се да не паднете! Едната персона е, забележете - главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Може би не сте знаели, но Ангел Кунчев е политик от ГЕРБ, отказал да стане депутат в това 44-о Народно събрание и избрал да бъде главен държавен здравен инспектор.


Другата персона, която се оказа политик от ГЕРБ е жената, която повече от месец не може да намери и да покаже сребърния ритон за над милион и половина лева, иззет от Божков - това е директорката на НИМ Бони Петрунова. Тя също се отказва от депутатското място в полза на чак 10-ия в листата на ГЕРБ в Хасково - Митко Полихронов.

 

Четирима души от район София-23 също се отказаха да станат депутати и да заемат мястото на вездесъщия Дани Кирилов, станал министър. На тяхно място влезе 14-ата в листата на ГЕРБ - 70-годишната Лиляна Радева. Дано госпожата да е добре след конференцията на ГЕРБ, защото възрастните хора не бива да се излагат много на слънце.

Особено интересен е и случаят с Гурко Митев от БСП. Той отказа да стане депутат в най-висшата държавна институция и предпоче да остане кмет. Кмет… на пазарджишкото село Дубровница.

 

Но кулминацията е пресният случая с партия “ВОЛЯ-Българските родолюбци”. Наскоро депутатът от “ВОЛЯ" Андон Дончев напусна по неясни причини Парламента и на негово място трябваше да влезе 3-ят в листата на партията от район Варна. Но 3-ят в листата се отказа. Да речем, че един човек може да има някакви причини да се откаже от влизане в Парламента. Но след него се отказват още цели 8 души “български родолюбци”, само и само да влезе чак 13-ата в листата - явно най-достойната българска родолюбка Елена Ангелинина. Явно Елена Ангелинина е много специален човек към днешна дата за Веселин Марешки, след като, за да влезе тя, е трябвало да се откаже даже роднина на лидера - 5-ата в листата Диана Марешка.

 

Това Народно събрание наистина е като разграден двор. Забележете как се развиват нещата в избирателен район Плевен - Ралица Добрева от ГЕРБ става депутат 3 пъти в това Народно събрание, т.е. три пъти влиза и излиза от Парламента. Първо тя зае мястото на Ивайло Московски, който стана министър. После Московски подаде оставка като министър и се върна като депутат и Добрева трябваше да напусне Парламента. После Московски стана банкер и Добрева пак трябваше да се върне на неговото място в Парламента. След това Добрева отново трябваше да напусне, за да освободи депутатско място на Цецка Цачева, която подаде оставка като министър. Цецка Цачева обаче се отказа и от депутатстването и така Добрева за трети път влезе в Парламента. Разгеле! Само си представям милата родна картинка как въпросната Добрева си изнася три пъти багажа от предоставеното й ведомствено жилище в София и как три пъти го внася.

 

Не случайно в тези две части бях толкова изчерпателен в прегледа на случилото се през последните 3 години и 4 месеца в Народното събрание. Този преглед ясно показва защо българските гласоподаватели съвсем логично искат друг модел, друга политическа система за избиране на народните представители.


Между другото, ако тези депутати от 44-ото НС бяха излъчени с мажоритарна избирателна система в два тура, може би щеше да бъде поискано моето публично обесване на площада. Но сега всичко е наред, щом така оглушително мълчат при тази парламентарна перверзия и политолози, и социолози, и всичколози.

 

А какви депутати още има в това Народно събрание, може да си припомните от поредицата "Фактите говорят", публикувана тук, на моята страница.

 

Слави Трифонов, Фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 19057 |09.08.2020 Велизар Енчев: Спешно направете Антоанета Христова министър! . 17| 7227 |07.08.2020 Слави Трифонов: Политическата клика и обслужващият я персонал още повече са се самозабравили . 20| 7723 |07.08.2020 Васил Божков: Това демокрация ли е, или диктатура? . 25| 11661 |07.08.2020 Бенатова: Управляващите целят кървав сблъсък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads