Реклама / Ads
0| 9514 |18.04.2016 НОВИНИ

Ев. Славкова за Фрог: Борисов си търси нови лентички за рязане

.
Евелина Славкова
Борисов си търси нови лентички за рязане и намери такава в говоренето за брбата срещу корупцията. Това накратко е един от изводите ми по отношение на кратката среща, която ГЕРБ проведоха вчера в НДК и интервюто му в bTV. Ясно е че тази среща не беше за сплотяване на колектива. Тази среща излъчи послания за широка употреба и за широката публика. Това каза за Фрог социологът от "Галъп" Евелина Славкова.
 

Не можем да не отбележим, че публичните порицания, които Борисов все по-често налага на хората си, са отличен инструмент да излъчиш посланията си.  И Борисов, в свой стил, го каза кратко  "Ако докопам някого от вас - милост няма". Без съмнение това ще бъде новият му лозунг.  Не е изненада, че тази тема се харесва на премиера, а той и най-добре го обясни, защото „българинът вижда, отчита, подкрепя и само малко съмнение в нас да се появи - се приключва.“  Борисов ясно си даде сметка, че е по-добре той да бъде нейн говорител. И максимално ще се възползва от това да я експлоатира с шумни спирания на поръчки, публично порицаване на министрите, на депутатите си и т.н. Така Борисов ще се опита да обезсили всички нападки по отношение невидимите резултати срещу корупцията, посочи  Евелина Славкова.

Ако си припомним, преди броени седмици, редицата обществени поръчки бяха шумно спряни, защото пораждаха съмнения. Бих си позволила обаче да подхождам с недоверие на този аргумент. Но е ясно, че темата с корупцията  ще се хареса на хората. А Борисов е доказал многократно, че артикулирането на теми от негова страна, които са силно персонифицирани, дават добри резултати. А относно корупцията и факта, че сравнителният анализ на резултатите през 18-те години, от които България е част от Корупционния индекс на Transparency International, показва устойчива позиция на дъното – страната продължава да бъде в групата на изоставащите страни-членки на ЕС. И европейските ни партньори многократно ни казват, и пишат, че високите нива на корупция в страната са един от най-системните проблеми в България. А такива постоянни теми и липсата на адекватни решения ще почнат да вземат глави. Мисля, че можем да очакваме разкривания на някакви корупционни практики подобно на тази в ДАИ, но не съм обнадеждена, че можем да очакваме големи резултати в борбата с корупцията, посочва социоложката.

Борисов демонстрира сила и по отношение именно на това публично порицаване на хората около него. Тук, разбира се, на фона на напрежението между Борисов и Цветанов и на факта, че Цветанов е „моторът на ГЕРБ“ по определение от преди няколко години на Борисов, то подобен вид строяване на редиците от  страна Борисов не са изненада. По образец на патриархалния модел, Борисов демонстрира своята главна роля в партията и влизайки в ролята на баща, той се накара на всички и похвали заслужилите според него. Сега очакваме развитието и по-друга много интересна тема, която беше засегната, а именно предстоящите президентски избори, където явно не толкова кандидатите ще бъдат интересни, колкото политическите конфигурации, които ще се формират и ще ги издигнат, смята Славкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11614 |18.04.2016 Дончева: Борисов е като във вица за кривата ракета и космоса . 0| 8991 |17.04.2016 Борисов: Плащаме кампания за президент, а после той се разграничава . 0| 4194 |16.04.2016 Плевнелиев обори Борисов : Не вярвам в сценарии за дестабилизация . 0| 6064 |16.04.2016 Само във Фрог: Рандевуто на Москов с журналистите приключва ден по-рано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads