Реклама / Ads
4| 3452 |15.03.2021 НОВИНИ

След 18 март решават съдбата на ваксинацията с ”Астра Зенека”

.
Източник: БГНЕС
Дали и кога ще продължи ваксинацията с „Астра Зенека“? Европейската агенция по лекарствата ще разгледа данните за препарата на 18 март, предава БНТ. Тогава регулаторът ще реши дали ваксинацията може да продължи. Няколко страни, след които и България, вече прекратиха употребата на ваксината след съмнителни случаи.
 

От днес и Франция, Италия, Германия, и Нидерландия спряха изцяло ваксинирането с препарата на "Астра Зенека" до изясняване на обстоятелствата.

 

Нидерландия съобщи за 10 случая на неблагоприятни странични ефекти след употреба на ваксината на "Астра Зенека". Става дума за вероятни тромбоза и емболия, но при нито един от случаите не е имало понижени нива на тромбоцити.

 

Властите информираха за тях часове след като нидерландското правителство спря временно ваксинационната програма след съобщения за съмнителни случаи и в други страни, по-точно Дания и Норвегия.

 

"Бяхме информирани от здравните власти за редица случаи, които имат нужда от по-нататъшно разследване. При тези случаи има рядка комбинация от образуване на съсиреци, тромбоза и намаляване на кръвните тромбоцити с нарастващ риск от кървене. Това се е случило в шест случая в чужбина и европейските медицински власти съобщиха за тях. Това означава , че сега натискаме бутона за пауза като предпазна мярка. Да се надяваме, че ще можем да продължим отново след няколко седмици", каза министърът на здравеопазването на Нидерландия Хуго де Йонг.

 

Ваксинация с "Астра Зенека" в Нидерландия няма да има най-малко до 28 март. Спирането й става на фона на започналите днес в страната парламентарни избори.

 

Междувременно стана ясно, че 60-годишната жена, починала от кръвен съсирек в Дания след ваксина на "Астра Зенека" е имала "твърде необичайни" симптоми, според датската Агенция по лекарствата.

 

Жената е била с нисък брой на кръвните тромбоцити и съсиреци в малките и големи кръвоносни съдове, а също така и с кървене. Няколко подобни случаи бяха засечени и в Норвегия.

 

Европейската агенция по лекарствата вече увери, че няма индикации случаите да са причинени от ваксинацията, но всички очакват решението й за „Астра Зенека“ на 18 март.

 

На този фон Европейският съюз смята да започне преговори за покупката на руската ваксина "Спутник", съобщи агенция Reuters.

 

Представител на съюза е заявил, че за да започнат преговори, е необходимо искане от четири европейски държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3668 |15.03.2021 След почивката в Занзибар: Заразените български туристи вече са шестима . 1| 3367 |15.03.2021 Италианската прокуратура е иззела партида с ваксини на AstraZeneca след смърт на мъж . 5| 3121 |15.03.2021 Доц. Кунчев: 6-има са заразените с COVID-19 след почивка в Занзибар . 4| 3229 |15.03.2021 България е на последно място в ЕС по медийна грамотност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads