Реклама / Ads
1| 3376 |04.03.2021 НОВИНИ

След допинг скандала в българското плуване - последствия няма

.
Георги Аврамчев Източник: БГНЕС
Без последствия остава скандала в българското плуване, след като трима наши национали бяха хванати с допинг. Селекционер на националния отбор остава Кристиян Минковски, съобщиха от bTV.
 

Решението е било взето на извънреден Управителен съвет, свикан след допинг скандала. ФрогНюз припомня, че трима наши плувци  Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов дадоха положителни проби за станозолол - незаконното вещество се използва още от 60-те години на миналия век.


Първоначално от федерацията заявиха, че предполагат, че момчетата са взели веществото на своя глава. Баблаков, Николов и Панайотов са категорични - приемали са само дадените им от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров хапчета. А те са им били предоставяни в пластмасови чашки, без листовки или кутии.


 “Управителния съвет на Българската федерация по плувни спортове приема, одобрява и изцяло подкрепя приетите мерки. Споделя изразените позиции на представителите на Федерацията на дадената пресконференция от 26 февруари и заявава, че изцяло подкрепя треньорския щаб на националния отбор и няма да позволи провалянето на подготовката и участието на нашите състезатели по плуване в предстоящото Европейско първенство, Олимпийските игри в Токио”, посочи пред медиите Георги Аврамчев, председател на федерацията.


В разгара на скандала пък бяха разпространени шокиращи твърдения от самия Аврамчев, който в аудиозапис по време на среща между тримата уличени в употреба на забранени вещества плувци - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, техните родители и ръководството на федерацията, треньорския и медицинския щаб заяви: Ти мислиш ли, че ако ние сме давали - имам предвид допинг, нещо - ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш”.


Аврамчев първоначално отказа да потвърди негов ли е гласът. После отрече. Впоследствие на пресконференция призна, че думите са изречени от него.


За практиката с даване на хапчета в чаши потвърдиха и бивши плувци в тима – Екатерина Аврамова и Нина Рангелова, както и най-добрият ни атлет в момента в този спорт Антъни Иванов, който учи и се подготвя в САЩ. Пред bTV той заяви, че именно Минковски трябва да поеме отговорност за случилото се и той не би тренирал с националния тим, докато не настъпи промяна.


Минковски пък бе обвинен, че поискал 30% от наградните фондове и премиите на състезателите от представителния тим. Той заявява това в общия чат с най-добрите български състезатели в края на миналата година. Той отрече да е имало опит за събиране на пари от състезатели. Имало инициатива да се отдели част от наградния фонд след едно от състезанията, за да бъде раздадена на треньорите, доктора и служителите на Научно-приложната лаборатория. Случаят е след олимпийската квалификация в Бургас и е единичен.


В понеделник (8 март) всички спортисти от националните отбори за мъже, жени, юноши и девойки ще бъдат тествани отново, за сметка на федерацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3379 |04.03.2021 След най-кървавият ден за Мианмар - протестите продължават . 0| 3266 |04.03.2021 Разрушения след труса в Гърция . 0| 3256 |04.03.2021 Един загинал след пожар в центъра на София . 5| 3294 |03.03.2021 Заев и правителството му оцеляха след вот на недоверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads