Реклама / Ads
25| 5197 |10.01.2022 НОВИНИ

След КСНС: Позицията на България спрямо Скопие остава без промяна

.
Без промяна в позицията на България спрямо членството на Република Северна Македония в Европейския съюз приключи продължилото близо 5 часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. На него е постигнат консенсус външната политика на София спрямо интеграцията на Западни Балкани да следва рамката на подписания през 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство, както и приетата от 44-тото Народно събрание рамкова позиция. България настоява да се спазват правата на македонските българи.
 

"България държи на пълното равноправие на македонските българи. Политиката на дискриминация в последно време ескалира, а правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагските критерии и не могат да бъдат обект на преговори. Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са нужни всеобхватни действия за възстановяване на доверието между България и Република Северна Македония и активизиране на двустранното сътрудничество", посочи след заседанието президента Румен Радев.

 

След съвета са приети предложения към изпълнителната и законодателната власт.

 

Сред тях се препоръчва вдигането на българското вето върху преговорната рамка за членство да не бъде обвързано със спокове, а с постигане на резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи в западната ни съседка.

 

Важно е още изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане изпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. в хода на преговорния процес. Препоръчва се да бъде изтготвен и обезпечен план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения

 

Министерския съвет да предложи на своите партньори в Скопие да се създадат работни групи по области, които да съответстват на Договора за добросъседство. Приоритет за двете страни трябва да е изграждането на Коридор №1. Аксцент е поставен и върху работата по ключови проекти, които да осигурят транспортна и енергийна свързаност на двете държави.

 

"Искам да благодаря на всички участници в КСНС за активната работа днес и постигнатият консенсус. В това, което ни предстои от изключителна важност е българските държавници и политици да имат единство в своите виждания и действия", посочи още държавния глава.

 

ФрогНюз припомня, че днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност се случи непосредствено преди посещението на премиера Кирил Петков в Скопие на 18-ти януари. То се проведе и на фона на протести пред сградата на президентството, на който членове и лидери на ВМРО настояха да няма промяна в позицията на България по отношение членството на РСМ в ЕС. ВМРО заплашиха и с протести, ако се направи компромис. 

 

До тук се стигна след решението на България да наложи вето върху преговорната рамка за присъединяването на РСМ в Европейския съюз. С това на практика се попречи на основен приоритет на блока - разширяване на влиянието в региона Западни Балкани. Заедно с РСМ членка на ЕС трябва да стане и Албания. Заради решението на София се стигна до задънена улица в преговорите с РСМ по отношение на евроинтеграцията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2864 |10.01.2022 Две жертви край Враца след удар на камион и кола . 8| 3102 |10.01.2022 Politico: Ще се научим ли да живеем с коронавируса след Омикрон? . 3| 2744 |10.01.2022 Започна заседанието на КСНС. Ще бистрят позицията за членството на Скопие в ЕС . 31| 3237 |10.01.2022 Руските миротворци ще се изтеглят от Казахстан, след като изпълнят мисията си, увери Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads