Реклама / Ads
0| 2802 |01.09.2022 НОВИНИ

След осъдителното решение за КТБ: МФ предлага законови промени

.
Източник: БГНЕС
Дни след като Европейският съд по правата на човека за пореден път констатира сериозни проблеми в българския Закон за банковата несъстоятелност и че е погазено правото на справедлив съдебен процес на Корпоративна търговска банка, Министерството на финансите предложи законови промени.
 

С първото изменение се дава възможност на директорите на банката с отнет лиценз да встъпят в производството по несъстоятелност. В момента тя се представлява от назначените от БНБ квестори или от временни синдици, а в производството имат право да встъпят акционерите, притежаващи над 5% от капитала на банката, но не и директорите й, пише правният портал „Лекс“.

 

Другото изменение, което предлага МФ, е да се даде възможност на встъпилите в производството акционери да обжалват най-важните решения във връзка с несъстоятелността – за откриване на производството, за обявяване на неплатежоспособността на банката и началната ѝ дата, за обявяване на банката в несъстоятелност и прекратяване на правомощията на органите ѝ.

 

Преди два дни ЕСПЧ осъди България заради невъзможността на акционерите и изпълнителните директори да участват в делото за отнемането на лиценза й. А в решението си съдът в Страсбург заяви, че трябва да бъдат направени промени в чл. 11, ал. 3 и чл. 16, ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност. Именно те се изменят сега.

 

Съдът подчерта, че дава указания за изменения на законодателството, защото делото на КТБ е третото, заради което осъжда България – предишните му решения бяха за Капитал Банк и Международната банка за търговия и развитие.

 

На делото „МБТР срещу България“ стъпват и мотивите на МФ за предложените изменения.

 

„Както към момента на настъпване на фактите по това дело, така и понастоящем разпоредбите относно представителството на банка в производството по несъстоятелност не отговарят на изискванията на чл. 6 от Конвенцията, защото не може да се приеме, че квесторите и синдиците, представляващи банката, са независими от БНБ“, изтъква министерството. И напомня, че през 2018 г. Комитетът на министрите към Съвета на Европа прие конкретни препоръки към България за изпълнение на решението и отново прикани българските власти да приемат законодателни мерки, с които да регламентират независимото представителство на банката в производството по несъстоятелност.

 

„Със законопроекта се цели изпълнение на решението на ЕСПЧ по делото „МБТР срещу България“ и гарантиране правото на защита на кредитна институция в производство по несъстоятелност, като се предвиди нормативна възможност за акционерите и лицата, които са представлявали банката към датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза й за извършване на банкова дейност или преди назначаването на квестори, да встъпят в производството по разглеждане на искането на БНБ и да обжалват решението на съда за откриване на производство по несъстоятелност. С приемането на предложените промени България ще съобрази правната рамка в областта на банковата несъстоятелност с Конвенцията, като по този начин ще гарантира правото на защита на банка в производство по несъстоятелност“, обясняват от министерството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2830 |01.09.2022 Треньорът на националите по волейбол хвърли оставка след фиаското на Световното . 0| 2939 |01.09.2022 НАТО изтри поздрав за Турция след гневна реакция на Гърция . 0| 2779 |01.09.2022 Мая Манолова: За социологиите няма случай в последните години да са познали . 0| 3121 |01.09.2022 Поредна загадъчна смърт! Шеф на „Лукойл“ загина след падане от прозорец на болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads