Реклама / Ads
15| 6007 |28.05.2010 НОВИНИ

След съмнение за кавга, Сидеров и Дянков си стискат ръцете

.
Симеон Дянков поздрави Волен Сидеров по повод предложението на партията за държавно регулиране на банковия сектор, с което опроверга съмненията за раздор между ГЕРБ и националистите. Вицепремиерът помоли "Атака" да доразвие тезите си, за които щял да лобира, тъй като така ще се отпуши банковата система.
 

"Дойде време за нова икономическа стратегия и нова икономическа философия за преодоляване на кризата", заяви по време на днешния парламентарен контрол Волен Сидеров.

Така лидерът на "Атака" отправи първата по-сериозна критика към управляващите от началото на този парламент. Сидеров поиска от ГЕРБ по-голяма държавна регулация, с което предизвика бурни реакции в пленарната зала. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров скочи срещу идеите на подкрепящия правителството политик, а Янаки Стоилов от Коалиция за България заяви, че щом има противоречия между партньорските на ГЕРБ партии, това означавало, че управляващото мнозинство вече се разпада.

В изявлението си преди началото на редовния петъчен контрол Волен Сидеров настоя да се изработи нова икономическа философия, която да пренебрегне провалилия се либерален модел и да разшири и усили ролята на държавата. Кризата беше предизвикана от разгула на либералните стратегии, от финансовата вакханалия, от ниските данъци. Време е за нов курс, цитира американския президент Рузвелт националистът.

Лидерът на “Атака” препоръча на управляващите да преразгледат дясноцентристките си възгледи. „Да се простим с легендите, че пазарът се регулира сам и колкото по-малко е държавата, толкова по-добре. Трябва да тръгнем от живия живот. В момента е по-добре държавната намеса да се засили, а банковите лихви по кредитите да се регулират и да им се сложи таван”, препоръча националистът. Според него „със своето картелно положение банките продължават да стискат за гушите българския бизнес”.

Той подчерта, че „Атака” е готова с проект, който да изравни лихвите с европейските. Сега у нас имало двоен стандарт. Французи взимали в пъти по-нисък кредит от българските бизнесмени. Това задушавало родната икономиката. Само със счетоводни методи – рязане, кърпене, може да се спаси положението, но това ще е временно, предупреди Сидеров. 

Час по-късно министърът на финансите Симеон Дянков се срещна с лидера на АТАКА в парламента по повод предложението на партията за държавно регулиране на банковия сектор. От разговора стана ясно, че вицепремиерът подкрепя идеята на националистите, с чиито предложения няма да се посегне на печалбите на банките, а ще се отпуши банковата система. „В Европейската комисия министрите на финансите разглеждат подобни текстове и до 6 месеца ще има нов тип регулация в банковата система в Европа, а тя в момента вече е факт в някои европейски страни”, заяви финансист номер едно.

„Факт е, че кризата дойде заради слабото финансово регулиране по цял свят. Европа прави промени и в България ще стане”, поясни Дянков. Той оцени предложението на АТАКА като мярка, с която икономиката ще тръгне по-бързо, защото банките ни имат голям финансов ресурс. Вицепремиерът посъветва Сидеров да развие тезата си и да й даде по-голяма гласност, като обеща да лобира за нея пред шефа на БНБ Иван Искров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5622 |27.05.2010 Сидеров: Алексей Петров е бил назначен в нарушение на два закона . 3| 4847 |25.05.2010 В. Сидеров: Инфантилно и неадекватно се държат бивши управляващи . 25| 4458 |10.05.2010 Трактора иска от Сидеров 50 стотинки, дава го на съд . 17| 4878 |04.05.2010 Сидеров: Трактора имал връзки с посолството на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads