Реклама / Ads
10| 2204 |31.07.2024 НОВИНИ

След скалъпени обвинения: Военнопленник от "Азов" загина в Русия, Украйна иска ООН да вземе мерки

.
Украинският военнопленник Олександър Ишченко, който е служил като шофьор в полка „Азов“, умира в СИЗО-5 в Ростов на Дон.
 

Информацията за смъртта на военнопленника е била оповестена по време на заседание на Южния окръжен военен съд в Ростов на Дон, който разглежда изфабрикувано дело срещу Ишченко и още 23-ма войници от „Азов“. СИЗО все още не е предоставил на съда документи, потвърждаващи смъртта на подсъдимия. Съответно точната дата и причината за смъртта също не са известни.

На днешното заседание съдът приключи разглеждането на „доказателствата по делото“, но не пристъпи към дебати, за да изчака документите за смъртта на Ишченко. Дебатите са насрочени за 7 август.





Олександър Ишченко е бил на 55 години и е бил женен. На 25 февруари 2022 г. той постъпва на служба в териториалната отбрана на полка на специалните сили „Азов“ като военен шофьор. През пролетта на 2022 г. той е пленен от Русия в Мариупол и по-късно става обвиняем по наказателно дело заедно с още 23-ма украинци.

 

Всички те са служили в „Азов" по договор или като свободни сътрудници в различни периоди. Някои от обвиняемите са участвали в защитата на Азовстал, докато други вече са напуснали службата по време на руската инвазия и са били задържани у дома. В делото участват и девет жени, повечето от които са били готвачки, които са приготвяли храна за войниците на Азов.

 

„Научих за смъртта на 55-годишния защитник на Мариупол Олександър Ишченко, съден от руснаци по скалъпено обвинение и държан в център за задържане в Русия", написа омбудсмана на Украйна Дмитро Лубинец.


„Според дъщерята на защитника той е починал преди 9 дни. Никой обаче не е информирал официално украинската страна за това. Нямаше и официален доклад за причината за смъртта на украинския гражданин.

 

Поради това незабавно изпратих писмо до руския омбудсман да разследва трагичната смърт на военнопленник, задържан от руската страна, и да ме информира за обстоятелствата и причината за смъртта на Олександър Ишченко.

 

Информирах за трагедията и МКЧК и ООН, за да могат организациите да регистрират смъртта на военнопленника и да обърнат внимание на условията на задържане на украинските защитници.





Украйна изисква от Руската федерация стриктно да спазва Женевските конвенции - да осигури необходимата медицинска помощ, да създаде смесена медицинска комисия, която да позволи репатрирането на всички тежко болни и тежко ранени.


Бих искал да Ви напомня, че съгласно член 12 от Женевската конвенция за третиране на военнопленниците военнопленниците са в ръцете на вражеската държава, а не на лицата или военните части, които са ги взели в плен. Независимо от отговорността, която могат да носят отделните лица, за третирането на военнопленниците е отговорна пленената сила“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2152 |31.07.2024 ИТН продължава с преговорите, кани ГЕРБ, БСП, ПП-ДБ и "Възраждане" . 3| 2152 |31.07.2024 Шефът на "Терем": Имало е производствена авария, няма опасност за населението . 1| 2143 |31.07.2024 Израелският военен министър: Не искаме война, но се подготвяме за всички възможности . 0| 2157 |31.07.2024 ИТН се срещна се изключените от ДПС. Ще положат усилие за правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads