Реклама / Ads
0| 3337 |07.02.2023 НОВИНИ

След труса: Жертвите в Турция и Сирия растат главоломно. Мащабът на трагедията е огромен

.
Над 5200 са вече жертвите на опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Мащабът на бедствието става все по-очевиден. Очаква се броят на загиналите да расте. Служители на ООН се опасяват, че жертви на трусовете може да са и хиляди деца. Това е най-смъртоносното земетресение в Туцрия от 1999 г. насам.
 

Турският президент Реджеп Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в 10 провинции, засегнати от двата силни труса. Ден след удара на земетресението спасителите, работещи в тежки условия, продължават да се борят, за да извадят хора от развалините на срутилите се сгради. Извънредното положение ще позволи на правителството да заобиколи парламента при приемането на нови закони. 


Жители в засегнатите райони критикуват властите за бавната и неадекватна реакция. Зимното време обаче значително затруднява спасителните акции и хуманитарната помощ. Някои райони са без електричество. Представители на хуманитарните организации изразиха особена загриженост относно ситуацията в Сирия, която вече е засегната от хуманитарна криза след близо 12 години гражданска война.


Два силни труса удариха южната част на Турция и съседна Сирия в рамките на часове. Земетресенията разрушиха хиляди сгради, включително болници, училища и жилищни блокове. Десетки хиляди хора бяха ранени или останаха без дом. 


Правителството в Турция ще отвори хотели в туристическия център Анталия за временно настаняване на хора.


Броят на жертвите в Турция достигна 3549 души, каза Ердоган. В Сирия броят на жертвите е най-малко 1712, според правителството и спасителната служба в контролираната от бунтовниците северозападна част на страната.


Турските власти казват, че около 13,5 милиона души са били засегнати в район, обхващащ приблизително 450 км от Адана на запад до Диарбекир на изток и 300 км от Малатия на север до Хатай на юг. Сирийските власти съобщават за смъртни случаи чак на юг до  Хама, на около 250 км от епицентъра.


Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) съобщи, че 5775 сгради са били разрушени при земетресението и че 20 426 души са били ранени. Сирийската държавна информационна агенция САНА съобщи, че най-малко 812 души са били убити и 1449 души са ранени в контролираните от правителството провинции Алепо, Латакия, Хама, Идлиб и Тартус. Най-малко 900 души бяха убити в контролираната от опозицията северозападна част на Сирия и 2300 бяха ранени, като се очаква броят им да нарасне драстично.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5874 |07.02.2023 Ем. Димитров - Ревизоро: Ние 6 месеца две села не може да оправим, но сега помагаме на Турция . 1| 3577 |07.02.2023 Надежда Нейнски: Предстоят много тежки месеци за Турция . 12| 6282 |07.02.2023 ”Шарли Ебдо” тури в джоба режисьора М. Генчев: Излезе с безумна карикатура за земетресението в Турция . 12| 3501 |07.02.2023 Анализатор: Трусът в Турция - плюс или минус за Ердоган на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads