Реклама / Ads
0| 4122 |11.01.2024 НОВИНИ

След вкарването в затвора на двама бивши министри за корупция: Полската опозиция ще протестира днес

.
Бившият полски силов министър Мариуш Камински Източник: БГНЕС
Привърженици на полската опозиционна партия "Право и справедливост" (ПиС) възнамеряват да протестират днес пред парламента във Варшава срещу левоцентристкото правителство на премиера Доналд Туск след вкарването в затвора на двама бивши министри от ПиС за корупция, съобщи ДПА.
 

Близо 40 000 души се предвижда да се съберат на демонстрацията, стартираща в 16:00 ч. местно време, под наслова "Протест на свободните поляци", информира консервативната и националистическа партия.

 

ПиС е организирала автобусен превоз до столицата за своите привърженици от селскостопанските райони, предадоха местни медии.

 

Демонстрацията може допълнително да задълбочи назряващия конфликт между коалиционното правителство на Туск, което встъпи в длъжност в средата на декември, и предишните властимащи от ПиС.





Протестът първоначално трябваше да бъде свикан срещу реорганизацията на обществените медии, които кабинетът на Туск критикува, че разпространяват пропаганда на ПиС.

 

Международни организации осъдиха също едностранното отразяване на събитията в страната от страна на полските обществени медии.

 

Акцентът на демонстрацията обаче беше променен от полемиката, породена от ареста онзи ден на бившия силов министър Мариуш Камински и неговия заместник Мачей Воншик.





Двамата бивши министри бяха вкарани в затвора, след като потърсиха убежище в президентския дворец на държавния глава Анджей Дуда, който е кадър на ПиС. Опозиционната партия определи Камински и Воншик като политически затворници.

 

Двамата бяха осъдени от Варшавския окръжен съд през декември на две години затвор по обвинения в злоупотреби със служебно положение, припомня ДПА.

 

Дуда ги помилва, но Върховният съд постанови, че решението е незаконно. Президентът обаче отказва да приеме постановлението на съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4222 |11.01.2024 Терзиев дарил кметската си заплата на две каузи . 1| 4154 |11.01.2024 Гришо среща унгареца Мартон Фучович в Мелбърн на 14 януари . 8| 4058 |11.01.2024 ЕС е доставил на Украйна около 480 000 ракети и снаряди по данни от декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads