Реклама / Ads
0| 8775 |20.05.2022 НОВИНИ

Словакия плати на Русия за доставките на газ

.
Източник: БГНЕС
Словакия е платила за доставките на руски газ. Това съобщи в интервю за мрежовия телевизионен канал на братиславския вестник ”Правда” в четвъртък вицепремиерът и министър на икономиката на републиката Рихард Сулик.
 

"Да, това плащане вече е извършено. Фактурата, издадена от "Газпром", е платена. Следващото плащане трябва да направим на 20 юни", каза той, цитиран от БГНЕС.

 

Според вицепремиера републиката е извършила плащането за доставките на газ по-рано от крайния срок: Словакия е трябвало да плати на "Газпром" на 20 май. По-рано Сулик заяви, че Словакия ще изпрати плащането за руския газ в евро по сметка в "Газпромбанк", а тя ще превърне средствата в рубли и ще ги преведе по сметката на "Газпром" в рубли.

 

Петролните хранилища в Словакия са запълнени до краен предел, а подземните газови хранилища се пълнят с ускорени темпове, заяви вицепремиерът. "Резервоарите за съхранение на петрол в Словакия са пълни до краен предел", каза той. - Успешно пълним [подземните] газохранилища [с гориво]. От миналия петък насам те се запълват по-бързо. Обикновено те получават по 6 милиона кубични метра на ден, а миналия петък количеството беше 17 милиона кубични метра газ.

 

Тази седмица степента на използване на капацитета за съхранение на газ също е "висока", каза той. Във връзка с обсъжданата в Европейския съюз идея за налагане на ембарго върху вноса на руски петрол Сулик подчерта, че Словакия настоява за тригодишен преходен период. "През това време трябва да бъде реконструиран петролопроводът "Адрия" (по който Словакия ще може да получава петрол от алтернативни източници). Капацитетът му трябва да бъде увеличен", казва той.

 

В същото време ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол, според Сулик, остава под въпрос. Твърдата позиция на Унгария може да доведе до изостряне на спора по този въпрос в общността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3208 |19.05.2022 Вдигат заплатите на шефове на училища със задна дата . 0| 3402 |19.05.2022 Русия заграби Запорожката атомна централа от Украйна . 0| 3362 |19.05.2022 Петков: Никой не може да ни извива ръцете. САЩ: Протягаме ви ръка в момент, в който Русия затръшна вратите . 0| 3212 |19.05.2022 Заради Русия ни чака масов световен глад, предупреждава ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads