Реклама / Ads
0| 4042 |01.10.2018 НОВИНИ

Случаят с репортера Димитър Върбанов не бива да компрометира защитата на журналистите от насилие

.
Случаят с репортера Димитър Върбанов, който бе отстранен от екипа на ”Господари на ефира” след разкриването на нови обстоятелства около инцидента, в който бе замесено името му, в никакъв случай не бива да компрометира защитата на журналистите от насилие.
 

Заплахата от насилие е постоянна част от живота на разследващите журналисти и в повечето случаи е напълно реална. Разследванията често засягат сериозни интереси и авторите им са много уязвими.Само за последните две години двама разследващи журналисти бяха убити в страни от Европейския съюз, който по принцип е сред най-безопасните места в света по отношение на сигурността на журналистите. В България също има случаи на заплахи за живота и други форми на натиск върху журналисти.

 

Едва ли има журналист, който се занимава с разследване и се чувства в безопасност. В същото време, разследванията на случаи на корупция и злоупотреби помагат за предотвратяване на незаконни практики, които ощетяват цялото общество.

 

По тези причини е изключително важно да се реагира незабавно и остро при всеки сигнал за посегателство върху журналист. В много от случаите, институциите предприемат необходимите действия едва след реакция от журналистическата общност.

 

Асоциацията на европейските журналисти - България е излизала с десетки позиции в защита на колеги. АЕЖ - България ще продължи да изисква от властите бързо и ефективно разследване на такива случаи.

 

В същото време АЕЖ - България осъзнава отговорността, която носи всеки журналист, да не злоупотребява с позицията, която има, и с доверието на обществото. Най-лошият удар, който може да получи професията, е загуба на доверието, тъй като то е основният капитал, с който разполагат медиите. Нито един журналист не бива да изопачава съзнателно фактите – това е точно обратното на онова, което трябва да прави. АЕЖ-България никога не би приела подобно поведение и в никакъв случай не би се съгласила, че то трябва да поставя петно върху цялата професия.

 

Журналистиката има и ще продължи да има нужда от защита, тъй като тя брани обществения интерес. Никой няма да спечели, ако един случай се използва за дискредитиране на цялата професия и посветилите й се смели хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3823 |01.10.2018 Димитър Димитров: Може да се повтори трагедията в "Миджур" при изкарването на мините . 2| 5472 |28.09.2018 Продуцентът Джуди Халваджиян отстранява Димитър Върбанов . 5| 7258 |28.09.2018 Камери показват, че Димитър Върбанов се е ”пребил” сам (видео) . 2| 5201 |26.09.2018 Нападнаха журналиста Димитър Върбанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads