Реклама / Ads
2| 5320 |09.10.2022 НОВИНИ

Съмнения: Как Стефан Янев повтори успеха на партията на Ковачки в Самоков и Бобов дол

.
Стефан Янев
Дебютантът в отминалите предсрочни избори - партия ”Български възход” на бившия служебен премиер Стефан Янев, може да се нарежда на седмо място по националния си резултат, но в секциите в Самоков и селата около града, както и в част от секции в Бобов дол, е втора или трета политическа сила. Случайно или не, партията повтаря почти изцяло позициите в тези секции на близката до Христо Ковачки партия ”Лидер” през 2009 г. и през 2014 г.
 

Ковачки, който е родом от Самоков, се представя като консултант в сферата на енергетиката, но косвени данни на неправителствени организации и медии го свързват със собствеността на въглищните мини и тецовете "Марица 3", "Брикел" и "Бобов дол", няколко топлофикации, а в последните години и с туристически бизнес. Формацията - макар и под друго име, още фигурира в регистъра на политическите партии в България, но се е явявала за последно избори през 2017 г., когато взе 0,09% от гласовете, пише още "Дневник".


На 2-ри октомври "Български възход" получава общо 115 872 гласа или 4.63 % от гласовете, според официалните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК). Благодарение на тях ще участва в 48-ото Народно събрание и ще има 12 мандата.


Най-много от гласовете за партията са от 23-ти многомандатен избирателен район. Там Янев и съпартийците му взимат малко над 9 хиляди гласа - колкото е имала в същия район "Възраждане" на предишните избори. Следват Варна, Бургас и Пловдив град, където за партията са гласували по около 7 хил. души. Навсякъде в тези райони завършват на шесто или седмо място.

 

Голяма подкрепа "Български възход" регистрира в София област, където партията завършва като пета политическа сила. На изборите от последната година и половина победител в този многомандатен район неизменно е ГЕРБ, а в следващите позиции има постоянни размествания. През април и през юли на второ място е "Има такъв народ", следвана от БСП. През ноември 2021 г. второто място вече е за "Продължаваме промяната", а "Има такъв народ" пада до четвъртото. БСП остава пак трета. ДПС устойчиво е на четвърта-пета позиция, като сега е изпреварена от Янев.


Петото място на Стефан Янев идва с 5 977 гласа. От тях над 1600 са от секциите в Самоков и околните села, в които партията е втора или трета политическа сила, най-често след ГЕРБ и "Продължаваме промяната". В повечето от останалите места от Софийска област "Български възход" е четвърта или пета политическа сила.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8711 |09.10.2022 Анализатори: Ще има правителство с мандата на ген. Янев . 10| 6200 |07.10.2022 Проф. Даниел Вълчев: Мека форма с мандат на Янев ми се вижда някаква възможност . 1| 3251 |07.10.2022 Любомир Стефанов: По-скоро страната отива към нови избори, политиците не са си научили уроците . 3| 57353 |06.10.2022 И Стефан Янев излезе с позиция за изцепката на лидера на ”Възраждане”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads