Реклама / Ads
2| 3770 |16.07.2018 НОВИНИ

Слуховете за нелегални ”доставки” на мигранти са смехотворни, твърди Каракачанов

.
Красимир Каракачанов
Това, че в България тайно кацат самолети с нелегални мигранти на военните летища, е фалшива новина. Искам да се знае категорично и ясно, че България не приема тайно мигранти и никакви самолети с бежанци не са се приземявали на територията на страната.
 

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по поводът твърдения от страна на определени политици, че в България се докарват мигранти дори с военни самолети.

 

От 2016 г. насам потокът на мигранти е намалял драстично и аз в качеството ми на заместник министър-председател по обществен ред и сигурност съм категоричен, че България няма да допусне отново кризата от 2013-2016 г., продължава Каракачанов.

 

Слуховете, че някакви конспиративни полети "доставят" нелегални мигранти в страната ни, кацайки тайно на военни летища са смехотворни, коментира той. "За да кацне самолет на военно летище, трябва аз да разреша. А за да разреша, трябва да зная каква е целта. Това важи и за военните, и за цивилните самолети. Ето защо, когато се говорят и пишат подобни откровени лъжи, нека поне техните автори да се запознаят с елементарната фактология", отбелязва Каракачанов.

 

"Още от 2013 г. в качеството ми на лидер на ВМРО-БНД застъпвам позициите, че България категорично няма да стане мигрантското гето на Европа. Днес, като ресорен вицепремиер по сигурността, го заявявам с цялата категоричност на фактите", посочва той.

 

Каракачанов информира, че е изискал официална статистика от Агенцията за бежанците колко пребиваващи има в момента в страната и колко има настанени в центровете от 2015 г. до сега и, по думите му, цифрите са красноречиви.

Ако през януари 2015 г. капацитетът на центровете е бил запълнен на 67 процента, а през ноември 2016 г. стига до 103 процента, то през 2017 г. и до сега тенденцията е на трайно намаляване - към юли 2018 г. той е едва 11 процента. Хората, които са влезли на територията на България през периода 2015-2018 г., са основно от Афганистан, Ирак и Сирия, се казва в позицията.

 

"От тези данни стават ясни няколко неща, с които откровено се спекулира и се използват страховете на хората от нова бежанска вълна, за да се извличат политически дивиденти (включително крайности, като това, че животните в Ямболско се избиват, за да се настаняват в постройките мигранти). Първото е, че оградата по границата има своя ефект и независимо от твърденията, че се прескача с "овчарски скок", тя работи! Второто е, че гранична полиция и армията изпълняват съвестно своите задължения. И третото е, че патриотите във властта изпълнихме едно от основните си предизборни обещания - да се справим с миграционния натиск над страната ни", заявява Красимир Каракачанов.

 

"Да, Европа, която ги канеше допреди половин година, днес се опитва да се отърве от мигрантите. Първо чрез квотния принцип на разпределение, който не сработи, а сега чрез активиране на Дъблинското споразумение, но и това няма да допуснем", коментира той. Според него центровете за настаняване от отворен тип нямат място в населените места, като пребиваващите там трябва максимално бързо да бъдат депортирани обратно. "Ето защо аз, като заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, ще подкрепя внесеното миналата седмица искане - писмо до МС, от българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки и столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за закриването на тези центрове, където законодателно е възможно, и ще изискам и категоричната позиция на колегите ми да не допускаме двустранни споразумения или активиране на дъблинските регламенти в настоящия им вид, т.е. да не допуснем да приемаме обратно бежанци", завършва позицията си Красимир Каракачанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4882 |02.06.2018 Хванаха 23 нелегални мигранти . 0| 4351 |29.05.2018 Задържаха 27 нелегални мигранти в столицата . 0| 4078 |22.05.2018 Ерменков се извини за слуховете за отровената вода . 0| 4617 |20.04.2018 Арестуваните полицаи в Раковски искали 20 бона от търговец на нелегални цигари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads