Реклама / Ads
0| 2836 |21.12.2022 НОВИНИ

Служебното правителство одобри промени, свързани с наказателната отговорност на Главния прокурор

.
Крум Зарков
Правителството одобри промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които създават механизъм за търсене на наказателна отговорност на Главния прокурор. Според поправките, при необходимост наказателен съдия от Върховния касационен съд ще може да ръководи разследване срещу обвинител номер едно или негов заместник.
 

С решение на правителството са гласувани промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се дава възможност за търсене на наказателната отговорност на Главния прокурор. Министърът на правосъдието Крум Зарков разясни как ще действа бъдещият механизъм.

 

Според Зарков прокурорът, който ще има право да разследва действията на Главния прокурор: "ще бъде назначаван за прокурор във ВКП и ще се определят на случаен принцип от списък, предварително одобрен от Общото събрание наказателна колегия от ВКС, ако е дал преди това съгласие за това."

 

Министърът на правосъдието посочи, че ще се въведе и вътрешен прокурорски контрол върху действията на тозипрокурор, който ще бъде осъществяван от друг наказателен съдия от  Върховния съд, който "ще изпълнява длъжността зам.-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, но след като има вече повдигнато обвинение", допълни Зарков.

 

Правителството залага и мерки за повишаване на отчетността на Главния прокурор. Предвижда се с промените в закона за съдебната власт да се намали от 17 на 13 гласа на мнозинството в Пленума на Висшия съдебен съвет, което е необходимо за предсрочното освобождаване или временно отстраняване от длъжност на Главния прокурор, както и за неговия избор. 


Правосъдният министър посочи, че с този закон, който съдържащ механизъм за разследване на Главния прокурор, но и важни мерки, които гарантират в по-голяма степен защитата правата на пострадалите от престъпления, както и общата ефективност на наказателното производство, страната ни ще отговори на над 70 осъдителни решения, за които сме били осъждани от Европейския съд за правата на човека.

 

Зарков посочи, че от днес на ход са народните представители, тъй като законът ще бъде "внесен в съответствие с така взетото решение".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4653 |20.12.2022 Служебното правителство е вложило целия политически и държавен ресурс да облагодетелства руската ”Лукойл” . 0| 3022 |20.12.2022 Костурков, ПП: Не очакваме директна подкрепа за правителство . 4| 3643 |19.12.2022 Ива Митева: Правителство на всяка цена не трябва да се прави, защото хората ще бъдат отвратени . 5| 3340 |17.12.2022 Андрей Райчев: Символични са опитите за правителство с първите два мандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads