Реклама / Ads
10| 3680 |18.12.2020 НОВИНИ

100 депутати гласуваха ”за” втори главен прокурор

.
Парламентът прие на първо четене да бъде създадена нова фигура на разследващ прокурор, който да следи действията на главния прокурор. Това ще стане с допълнение в Наказателно-процесуалния кодекс , внесено от Красимир Ципов от ГЕРБ. ”За” гласуваха 100 народни представители, 46 бяха против, основно от БСП, 10 се въздържаха.
 

Той трябва да бъде със статут на действащ прокурор с пълния обем правомощия по българското законодателство, по подобие на европейските делегирани прокурори.


Предвижда се този прокурор да има седемгодишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство.

 

Изборът на първия прокурор, разследващ главния прокурор, е предвидено да стартира един месец след приемането на промените в НПК и в Закона за съдебната власт, като дотогава ще бъдат издигани кандидатури, а след още два месеца ВСС следва да направи избора.

 

Изискванията са новият разследващ прокурор да има поне 12 години стаж, да е с високи професионални и нравствени качества, с положителна комплексна оценка "много добра" от последното атестиране и през последните пет години, да не му е налагано някое от четирите най-тежки дисциплинарни наказания - понижаване в ранг, понижаване в длъжност, освобождаване като административен ръководител или заместник на такъв, или дисциплинарно уволнение.

 

С предвидения седемгодишен мандат на прокурора по разследването срещу главния прокурор би се гарантирало работата му в мандатите на различни главни прокурори, водеща до невъзможност за потенциално влияние, е записано в мотивите на вносителите.

 

Между първото и второто гласуване ще внесем предложение всеки един кандидат за тази длъжност да може да се самономинира, съобщи при дискусията Красимир Ципов, един от авторите на проекта. Той беше категоричен, че мнозинството възнамерява да приеме допълнението до края на мандата на това Народно събрание и да стартира процедурата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3171 |18.12.2020 Депутатите ще обсъждат фигурата на прокурора, разследващ главния . 9| 3247 |17.12.2020 Депутатите решават: Да се вземе ли заем от ЕС за 511 милиона евро . 0| 3085 |16.12.2020 Депутатите гледат промените в Закона за резерва на Въоръжените сили . 1| 3617 |09.12.2020 Депутатите окончателно решават за увеличаването на извънредния труд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads