Реклама / Ads
0| 2825 |11.08.2022 НОВИНИ

Служебното правителство не е осъществявало контакти с „Газпром“… засега

.
Росен Христов Източник: БГНЕС
„Откакто сме дошли в министерството, не сме осъществявали контакти с „Газпром“, твърди служебният енергиен министър Росен Христов.
 

На брифинг в Министерски съвет той повтори, че „Газпром“ е само един от възможните оператори за доставки на газ, като ще бъде последен вариант на правителството за преговори.

 

„Имаме им контактите, имаме преписката, ако се наложи, ще се свържем. Към момента приоритетите са за доставка на LNG“, увери министърът.

 

Той отново потвърди, че решение на Министерски съвет е одобрено отпускането на заем на 800 млн. лв. на Булгаргаз с цел осигуряване на средства за закупуване на газ и оперативни разходи.

 

„Това е част от оперативната програма, изготвена от оперативния щаб и Министерството на енергетиката и вярваме, че така Булгаргаз ще може да посрещне нуждите си през идните месеци“, обясни Христов.

 

Служебният министър отново подчерта, че „Булгаргаз“ не е в несъстоятелност и не е фалирала - проблемът е свързан с наличието на средства и възможността за разплащане.

 

Относно интерконектора с Гърция Росен Христов заяви, че в началото на септември очаква тръбата да бъде пусната в експлоатация.

 

„Противно на всички спекулации нашето правителство не само, че не опитва да спре интерконектора, ами сме впрегнали около 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия този интерконектор да бъде пуснат в срок. Преди нас ситуацията просто е била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния и липсата на конкретна информация“, изтъкна той.

 

По думите му всички проблеми по документите вече са отстранени, вписването е вкарано наново и трябва да излезе в срок. Според него обаче това е най-малкият проблем, а правителството няма да си затваря очите за нередности по строежа.

 

„По проекта има сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обекта. Пожарната безопасност - няма как да пуснем обект който не отговора на системите на безопасност. Как можем да пуснем обект, до който не е изграден път, по който пожарната да стигне до него - това е пренос на газ. Други системи за контрол все още не функционират - някои са завършени частично, други са в процес на тестове“, посочи Росен Христов.


Министерството се е свързало със строителя - гръцка компания, върху която се опитва да увеличи контрола, но и да предостави експертна помощ, за да бъде завършена тръбата навреме. Христов отново ще инспектира строежа следващия понеделник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3045 |11.08.2022 БСП: Не сме съгласни служебното правителство да задължава България с милиарди за нови самолети . 0| 2945 |10.08.2022 Петър Чолаков: Протяга ли българското правителство ръка към „Газпром“? . 0| 2736 |09.08.2022 Доц. Инджов: Служебното правителство ще опитва да вади „кусурите“ на предишното управление . 0| 2725 |09.08.2022 Опозицията в Скопие поднови атаките срещу правителството на РСМ и България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads