Реклама / Ads
2| 3023 |04.04.2023 НОВИНИ

Служебното правителство предлага нови посланици

.
Смяна на посланици Източник: БГНЕС
Служебното правителство предлага смяна на редица посланици. На държавния глава се предлага да бъдат освободени досегашните посланици и да бъдат назначени нови и в Германия, Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Йордания, Ливан, Израел, Молдова, Словения и Норвегия.
 

Служебният кабинет предлага Славена Гергова за посланик на България в Държавата Израел. Това става известно от правителствено решение с дата 3 април т.г., публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет. Славена Гергова е дипломат от кариерата.

 

Има опит от работата си в задграничните представителства на страната ни. От 2016 до 2020 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Тунис, акредитиран също и за Ислямска република Мавритания и Либия.

 

Министерският съвет предлага на президента да назначи Павлин Райков Тодоров за извънреден и пълномощен посланик на България в Социалистическа република Виетнам със седалище в гр. Ханой. Това става известно от правителствено решение, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет

 

Павлин Тодоров е роден през 1960 г. в София. Завършва специалност „Политическа икономия“ в Университета за национално и световно стопанство (ВИИ „Карл Маркс”), ОКС „Магистър“. Той има дълъг професионален опит в Министерството на външните работи, като от 2003 г. заема различни позиции във ведомството. От август 2018 г. досега Тодоров е старши дипломатически служител ІІ ст. в отдел „МСР“ в дирекция „ООН и СзР“.

 

Служебният кабинет предлага Ясен Томов за посланик на България в Ливанската република. Това става известно от правителствено решение с дата 3 април т.г., публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.

Ясен Томов е дипломат от кариерата. Постъпва на работа в МВнР през 2000 г.

 

Последователно работи като референт за Балтийските държави в МВнР и референт по въпросите на експортния контрол в дирекция „Политика за сигурност“.

Понастоящем е началник на отдел „Европа-1“ в дирекция „Двустранно европейско сътрудничество“ в МВнР. Завършва специалност „Международни отношения“ в УНСС, София. Магистър е по европейски науки и по политически науки от института за следдипломна квалификация на Университета в Хамбург.

 

Министерският съвет предлага на президента да назначи Ваня Чавдарова Андреева-Малакова за извънреден и пълномощен посланик на България в Ирландия. Това става известно от правителствено решение, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.

 

Ваня Андреева-Малакова е родена през 1974 г. в София. През 1998 г. завършва Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с образователна степен „магистър”. Специализирала е „История на Византия и балканските народи“. През януари 2000 г. постъпва на работа в Министерството на външните работи. От 2019-2021 г. е заместник-ръководител на Постоянното представителство на България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена.

 

Служебният кабинет предлага Метин Казак за посланик в Хашемитско кралство Йордания, става известно от правителствено решение с дата 3 април т.г., публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.

 

Метин Казак е бил заместник-омбудсман, както и в продължение на два мандата член на Европейския парламент от групата на либералите. В периода 2015 – 2019 г. е бил извънреден и пълномощен посланик на България в Доха, Катар.

 

Министерският съвет предлага на президента Светлана Стойчева-Етрополски за извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Швеция. Това става известно от правителствено решение, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.


Светлана Сашова Стойчева-Етрополски е родена през 1974 г. в София. Светлана Стойчева-Етрополски е дипломат от кариерата с дългогодишен професионален опит от работа както в Министерството на външните работи в София, така и в задгранични представителства на Република България. Има личен дипломатически ранг „пълномощен министър”.

 

От юни 2018 г. до юни 2022 г. тя е извънреден и пълномощен посланик на България в Канада. В периода 2014 г. – 2018 г. е била последователно заместник-ръководител на дипломатическото българско посолство в Отава и временно управляващ посолството.

 

От 2007 до 2011 г. е била завеждащ на консулската служба в Генералното консулство на България в Ню Йорк, като в периода от 2009 г. до 2010 г. е изпълнявала длъжността временно управляващ генералното консулство.

 

От 8 август 2022 г. тя е началник на кабинета на министъра на външните работи.

Николай Янков е предложен от служебния кабинет за посланик на България в Република Индия, със седалище в град Делхи. Това става известно от правителствено решение с дата 3 април т.г., публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.

 

Николай Янков е роден през 1957 г. в Нова Загора. В периода от юли 2012 до юли 2016 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Ислямска република Афганистан. От юни 2018 г. до ноември 2022 г. е акредитиран като извънреден и пълномощен посланик на България в Република Азербайджан и Туркменистан със седалище в Баку.

 

Министерският съвет предлага на президента Ива Николаева Крулева за извънреден и пълномощен посланик на България в Хърватия. Това става известно от правителствено решение, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.

 

Ива Крулева е родена през 1966 г. в гр. София. През 1991 г. постъпва на работа в Министерството на външните работи. В периода 1993 - 1997 г. работи като преводач и съвместява и дипломатически задължения в Посолството на България в Загреб.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7089 |04.04.2023 Социологът Елена Дариева пред Фрог: Скептична съм, че ще има стабилно редовно правителство . 9| 3076 |04.04.2023 Нидал Алгафари: Може да се направи правителство на опозицията с втория мандат . 6| 3256 |04.04.2023 Мария Пиргова: Ще имаме правителство на едрия капитал . 1| 2819 |03.04.2023 ЕК очаква съставянето на новото българско правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads