Реклама / Ads
14| 4651 |20.12.2022 НОВИНИ

Служебното правителство е вложило целия политически и държавен ресурс да облагодетелства руската ”Лукойл”

.
Странно е, че досега правителството ни мълчеше и обясняваше, че Европейската комисия се е объркала. От решението е видно, че ние сме вложили целия политически и държавен ресурс да облагодетелстваме частни интереси на руската компания "Лукойл", тъй като явно е имало преговори, при които държавата е успяла да уговори това, че ще има дерогация за износа на горива към Украйна, включително транзит през трети страни, което отваря една огромна пробойна в санкционното законодателство.
 

Това заяви пред Българското национално радио енергийният експерт Мартин Владимиров. 


Повод за коментара му са споровете около дерогацията за вноса на руски петрол, която Брюксел даде на България. Изключението ни важи за определен период от време заради "географското ни положение". Дава се възможност страната ни да се адаптира и да потърси алтернатива. Междувременно обаче стана ясно, че "Лукойл" ще пренесе цялото си производство у нас и ще плаща данъци тук. Повдигна се въпросът какво ще стане с продуктите и ще изнася ли България за Европа вторични продукти от руски нефт. Енергийният министър Росен Христов заяви пред bTV, че да, през нашата страна ще тече руски нефт към Европа, въпреки санкциите, но това е включено в дерогацията. Сиреч - няма нищо нередно. От Европейската комисия обаче отговориха, че дерогацията не се отнася до износа на вторични продукти от руски петрол. 


"Причината за огромната пробойна в санкционното законодателство е, че при този транзит може да се стигне до контрабанда и до пласиране на руско гориво на европейските пазари. Целта е да се помогне на Украйна, но остава горчив привкус, че Европейският съвет взема решение да позволи на руска компания да генерира огромна печалба от доставки на крайни продукти за Украйна. Европейската комисия често е клиент на страните членки и в опитите си да влияе върху решенията на страните, те знаят, че имат лостове през Европейския съвет да влияят на решенията на ЕК. България се е научила чудесно, имитирайки други членки, да парира натиска на ЕС по стратегически решения. Налице е пореден пример, че българските регулатори са завладени от частния интерес", категоричен бе Владимиров. 


Енергийният експерт коментира и взетото от Европейския съюз решение за таван на цената на газа. След седмици преговори в крайна сметка лидерите на държавите в блока решиха той да е 180 евро на мегаватчас и да влезе през февруари. Според Владимиров обаче той може изобщо да не започне да действа. 


"Ценовият таван на природния газ на едро от 180 евро на мегават час при борсова търговия е вид гаранция, че няма да видим шоковите поскъпвания на природния газ от август. Тази мярка може никога да не влезе в сила, тъй като пазарът се поуспокоява. Не трябва да се правят големи заключения за ефекта върху европейските газови пазари", посочи Владимиров. 

 

По думите му има една мярка, която е от съществено значение - решението на министрите - компромис, при който се казва, че цената на втечнения газ, който се внася в Европа, не може да е 35 евро на мегават час по-висока, отколкото средната цена на втечнения природен газ на световния пазар.

 

"Този таван е достатъчно висок, за да се избегне сценарий, при който доставчиците на втечнен природен газ ще преориентират износа си към азиатските или други пазари, където могат да постигнат по-добри цени", допълни Владимиров.

 

По думите му най-добрият начин за овладяване на кризата е диверсификация и намаляване на потреблението на природен газ. По този начин ще се гарантира сигурност на доставките и по-ниска цена. 

 

“Потреблението в Европа се е свило с около 1/4 през тази година. Това има сериозна цена от гледна точка - индустриална и конкурентоспособност. Още не можем да преценим какви ще са последиците от високата цена на природния газ. Може би решението за тавана е прибързано и плод на сериозно лобиране от страна на тежката индустрия, която най-много зависи от използването на природния газ... България няма алтернативен доставчик на Азербайджан и продължаваме да купуваме количества, остатъци на пазара”, категоричен бе Владимиров. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3019 |20.12.2022 Костурков, ПП: Не очакваме директна подкрепа за правителство . 4| 3643 |19.12.2022 Ива Митева: Правителство на всяка цена не трябва да се прави, защото хората ще бъдат отвратени . 5| 3336 |17.12.2022 Андрей Райчев: Символични са опитите за правителство с първите два мандата . 6| 3211 |17.12.2022 Ивайло Мирчев: Чисто експертно правителство, без да е ясно кой носи отговорността, е голям проблем за нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads