Реклама / Ads
6| 3202 |17.12.2022 НОВИНИ

Ивайло Мирчев: Чисто експертно правителство, без да е ясно кой носи отговорността, е голям проблем за нас

.
Ивайло Мирчев
Претенцията за чисто експертно правителство без да е ясно кой носи отговорността, е голям проблем за нас. Това си пролича на срещата при г-н Габровски, където той каза: ”Аз съм вашият гарант да мине съдебната реформа, промените с главния прокурор, контролът”, което значи, че той не е разбрал същността на проблема.
 

Това каза в ефира на БНТ Ивайло Мирчев от ДБ.

 

Не може премиерът да е гарант. Гарант е този, който носи политическата отговорност, който в случая се казваше Бойко Борисов при цялото ми уважение към Габровски.

 

Случаят на Денков не е такъв - там има ясна политическа отговорност, той е част от политическото ръководство на "Продължаваме промяната", каза Мирчев.

 

"Демократична България" и ГЕРБ продължават да имат различия по темата за съдебната реформа и антикорупционното законодателство, посочи Мирчев и призова за гаранции от страна на ГЕРБ, че ще подкрепят стъпки в тази посока.

 

"Протегнатата ръка на ГЕРБ (за съдебната реформа) е плод на колективна халюцинация - чуваме я по медиите, но не я виждаме.

 

Когато трябва да гласуваме антикорупционно законодателство, не ги виждаме. Механизмът за контрол на главния прокурор мина през всички европейски организации, значи Европа каза "да", но на това Народно събрание му е много трудно да го гласува", изтъкна той.

 

Според Мирчев именно проблемите с върховенството на закона са причината да останем извън Шенген. Този критерий отсъства от техническите изисквания, защото според Мирчев никой не си е представял, че една държава може да е член на ЕС и да има порблем съ върховенството на закона.

 

"Три страни трябваше да влязат в Шенген - Хърватия, Румъния и България. Но какво се случва - Хърватия премиерът си го осъди по две обвинения, предстои, може би, по още четири, които са в съда. Румъния има две правителства в затвора и над 400 кмета. В България няма нито един осъден министър.

 

И тук сме или в хипотезата, че България е най-некорумпираната държава в Европа, или сме в хипотезата, че някой тук прави така, че да не могат да бъдат осъдени тези, които са на високо и обслужват определени кръгове. Еми второто е!

 

Кой е този, който го прави това - това е прокуратурата, която разпъва чадъри. И ние затова искаме отчетност на главния прокурор. Нека г-н Гешев се замисли дали изпълнява работата си на главен прокурор или обслужва интересите на други, които не съвпадат с тези на България", каза Мирчев.

 

"БСП е в тежко съревнование с "Възраждане" за едни хипотетични техни избиратели. Споразумението за предоставяне на оръжие е абсолютно конституционно. Това поставя България на страната на цивилизоваността. БСП взеха остър завой по начина, по който се държат.

 

Защо това е важно правителството да взима самостоятелни решения, ами може следващите месеци да няма Народно събрание, може да има преговори по получаване на заместваща военна техника и правителството трябва да е гъвкаво и да може да реагира", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3338 |15.12.2022 Ивайло Мирчев: ПП са подходили сериозно към втория мандат . 4| 3758 |13.12.2022 Ивайло Мирчев: Джовани Фалконе с приз на името на легендарния прокурор Иван Гешев! Или май беше обратното? . 10| 3894 |11.12.2022 Ивайло Мирчев: Националният интерес е най-после да имаме осъден министър . 6| 3410 |10.12.2022 Ивайло Калфин: Хърватия стои по-добре в ЕС по исторически причини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads