Реклама / Ads
1| 5096 |31.01.2019 НОВИНИ

Сметната палата ще проверява Държавния резерв, тотото, концесии и психиатрии

.
Сметната палата Източник: БГНЕС
От програмата за работата на Сметната палата през 2019 г., която е публикувана на сайта на ведомството, става ясно, че предстоят редица одити на проблемни институции и системи в страната.
 

"През 2019 г. усилията на Сметната палата отново са фокусирани към проблеми на обществото, като сред приоритетните области за одит са околната среда, земеделието, демографската политика, социалните дейности и заетост, управлението на средствата от ЕС, развитието на регионите и др.", съобщават от одитната институция.

 

Специален обект на проверка ще бъде и Държавният резерв, който отговаря за горивните, хранителни, лекарствени и друг вид военновременни запаси. През 2018 г. Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на агенцията, тъй като бяха допуснати множество грешки при осчетоводяването на приходи и разходи на институцията през 2016 г. Въпреки това правителството даде разрешение на резерва да сключва допълнителни договори за изпълнение на инвестиционната си програма на стойност 156 млн. лв.

 

След много дълга пауза ще се направи одит на "Българския спортен тотализатор", който в последните години се бори с острата конкуренция на частните лотарийни игри. През 2016 г. приходите на държавното тото от хазартни игри са намалели с над 15 млн. лв. (9.2%), а след отчисленията за спорта предприятието излезе на минус, пише Медиапул.

 

Ще бъде проверена и надзорната дейност на Съвета за електронни медии.

 

Сериозни проверки Сметната палата ще направи на няколко болници, сред които спешният център "Пирогов" и столичната хематология. Друг фокус на Сметната палата ще бъде психиатричната помощ. Предстои одитиране на системата на психиатрично обслужване от 2017 г. до 2019 г., като проверката ще обхване всички отговорни институции по веригата – министерствата на здравеопазването и социалната политика, Националния център за обществено здраве и анализи, Агенцията за социално подпомагане, общини и лечебни заведения.

 

Одиторите се ангажират да направят и ключов одит на ефективността на контрола по изпълнението на концесионните договори за добив на подземни богатства през 2017 г. и 2018 г. Въпросните инспекции трябва да се правят от Министерството на енергетиката.

Ще се проверят и концесионните договори на транспортното министерство в периода 2016 г. - 2017 г.

 

През 2019 г. Сметната палата е заложила и ключов социален одит – на ефективността на мерките за борба с бедността. Той ще обхване 4-годишния период от 2015 г. до 2018 г. Бедността е сред най-съществените обществени проблеми и темата, по която България изостава най-сериозно в сравнение с останалите държави в ЕС.

 

Заради скандала с Търговския регистър от лятото на 2018 г. одиторите смятат да възложат проверка на ръководените регистри от Агенцията по вписванията. Проверката ще е за периода 2017 – 2019 г.

 

След като през 2018 г. започната проверка на Националната агенция за приходите заради събираемостта на ДДС (която все още продължава), тази година на подобен одит ще бъде подложена другата ключова приходна агенция – "Митници". Тя ще бъде инспектирана за събираемостта на акцизите.

 

През 2019 г. палатата ще направи преглед на ефективността на проблемната европрограма "Наука и образование за интелигентен растеж". Парите по нея веднъж вече бяха замразени от Европейската комисия. Впоследствие имаше риск страната да загуби пари по програмата, но в крайна сметка към 100 млн. лв. бяха прехвърлени към програмата за бизнеса "Конкурентоспособност", припомня още Медиапул.

 

Ще се направят и няколко одита, свързани с предстоящите европейски и местни избори, които са задължителни по закон. Палатата инспектира разходите в предизборната кампания, като също така публикува финансова информация за приходите, разходите, имуществото, даренията на политическите партии.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3946 |30.01.2019 И Томислав Дончев проверява ”Ларгото” . 1| 3955 |30.01.2019 Р. Арнаудова за Ларгото: Проверяваме за престъпление по служба и безстопанственост . 5| 10843 |26.01.2019 МВР и НАП проверяват един от най-големите сайтове за авточасти . 4| 4281 |25.01.2019 Проверяват имотите на ченгетата от икономическа полиция в 4-то районно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads