Реклама / Ads
4| 4734 |15.02.2010 НОВИНИ

Снегът парализира София, обстановката в страната - критична

.
Падналият ситен, но обилен сняг тази нощ блокира за четвърти път столицата тази зима. Според Столична община фирмите-оператори, които са сключили договори за снегопочистването са работили през цялата нощ по стръмните и опасни участъци и улиците, по които се движи градския транспорт.
 

По данни към 9 ч. те са започнали втората обработка на пътните платна. Градският транспорт се движи при зимни условия. Интензивният снеговалеж продължава и се очаква затруднен трафик, предупреждават общинарите.

Падналият 5 сантиметра сняг обаче успя да затрудни движението, а трамваи и тролеи да не изпълняват пълните си маршрути. Например трамваите по линия 9 и 18 се движат до пл. "Журналист", тъй като през гората преди Семинарията са паднали дървета и не може да бъде извършен целия курс - съответно до Руското посолство и до ул. "Кораб планина".

Тролеи с номера 9 и 2 близо час не пътуваха по целия си маршрут в столицата, тъй като паднал интернет кабел върху контактната мрежа е прекъснал захранването. От Центъра за градска мобилност обясниха, че това е наложило временно скъсяване на маршрута на тролеите във времето между 8:10 и 8:50. Движението на двете линии е възстановено в 9 часа.

Колите по автобусни линии 68 и 69 са отклонени през Симеоново, тъй като има проблем със снегопочистването до Железница. Автобус 93 пък се движи само до площада на „Драгалевци".

Затруднено е движението между Перник и София. По данни на диспечерите от автогарата в Перник, с около час изостава графикът на придвижване на автобусите до столицата. Задръстването се дължи не на лошо състояние на пътя, а на огромния поток от автомобили, обясни Румен Сачански, директор на Областното пътно управление, цитиран от радио Дарик. По думите му ситуацията е характерна почти за всеки понеделник сутрин, когато много хора се прибират към София от Югозападна България. Две големи пътни артерии - от Кулата и Кюстендил, се събират при Драгичево и шосето не може да поеме всички коли. Задръстването е от Драгичево до гара Владая, уточниха от Областното пътно управление.

За усложнена обстановка по пътя между Мездра и Ботевград съобщи Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) Движението се затруднява от закъсали ТИР-ове. Служители на КАТ спират движението на тежкотоварни автомобили в обратна посока край Ботевград.

Река Марица е излязла от коритото си и е наводнила част от пътя преди с. Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пътят в този участък е непроходим. Създадена е организация за пренасочване на движението през ГКПП "Лесово".

Водата, заляла пътя към граничния пункт с Турция - Капитан Анреево, е достигнала около 50 см, уточниха от „Гражданска защита”. Разливът е от река Каламица, приток на река Марица и е на около половин километър преди пункта.

Към момента през наводненото платно могат да преминават само товарни автомобил. Очаква се обаче заради продължаващите валежи и снеготопенето нивото на водата да се повиши и до края на деня пътят към ГКПП-Капитан Андреево да бъде затворен и за камиони.

Критично е и положението край Елхово. Започва изграждането на дига на река Тунджа. Там нивото достигна 4 м. Залети са мазета и приземни етажи. Нивото на реката продължава да се покачва след обилния дъжд, продължаващ и в момента.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, информира АПИ. Сняг вали на проходите "Шипка", "Петрохан" и прохода на Републиката, в Родопите, в районите на Перник, Смолян, Враца, София, Видин, Пазарджик, Ловеч, Кюстендил и Монтана. Дъжд вали в областите Шумен, Бургас, Сливен, Варна, Велико Търново, Добрич, Русе, Търговище, Силистра и Ямбол.

Пътищата са мокри, по високите и усойни места са заснежени и с частични заледявания, почистват се и се обработват.

На магистралите "Тракия" и "Хемус" пътните настилки са мокри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5719 |09.02.2010 Наводнения заплашват страната . 10| 5065 |05.02.2010 Юрген Рот: Няма да дойда в София, още ми се живее! . 2| 5321 |01.02.2010 Снегът разката София . 0| 4673 |23.01.2010 Снегът причини бедствено положение у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads