Реклама / Ads
9| 5488 |02.01.2008 НОВИНИ

Сняг блокира държавата, Бойко Борисов плаши със съд концесионери

.
Сняг се сипе над цялата страна, селища останаха без ток, пътища и улици са непроходими. В София народът масово закъсня за работа през първия работен ден на 2008 година. В много квартали улиците са блокирани от закъсали автомобили.
 
Градският транспорт в столицата закъснява с час, според общинарите - с много повече, според гражданите.

През нощта валежите от сняг се усилиха в цяла България. На някои места са се образували преспи, а в Северна България и особено в Добруджа върлуват виелици. Движението из Дунавската равнина е много рисковано.

Сложна е обстановката и по автомагистрите „Тракия" и „Хемус", което вече се превърна в традиция щом падне сняг. Много трудно е движението при Вакарел и Ихтиман, на мостовете има заледени участъци. Преминаването през Митиня е истинско премеждие.

Заради снегопада и лошото почистване на пътното платно тази сутрин е спряно движението на тежкотоварните автомобили по магистрала „Хемус".

Над 60 селища в страната са без ток. Пловдив също. Техният брой може да е още по-голям, но няма данни от общините, а с много от тях няма и връзка.

zima-3.jpgНай-много сняг е натрупал в Северна България. Тази сутрин Националния институт по метеорология и хидрология обяви, че в Плевен и Лом са измерени 33-35 см снежна покривка, във Видин и Враца - 31 см,  в Монтана и Ловеч - 26 см. Снегът обаче продължава, което хвърля в смут населението.

23 см е снежната покривка в София, 17 см сняг е натрупал в Пловдив и Благоевград, 16 см - в Пазарджик, 20 см - в Сандански. Най-малка е снежната покривка в Югоизточна България - 2 см в Кърджали и 7 см в Хасково.

Екипите, които чистят София действат като в бойна обстановка, съобщиха от общината. Според спецове по транспорта към обед е започнала трета обработка на улиците, по които се движи градският транспорт.

Още в тъмни зори е започнало чистенето в района на спирките. Въпреки това там се събират много хора, които чакат нередовните тролейбуси, трамваи и автобуси. Обстановката е изнервена, премръзнали столичани обвиняват общината за възникналия хаос. За близо час бе блокирано движението на трамваи №5 и №19 заради катастрофа на бул. "Цар Борис ІІІ". Трудно са се придвижвали превозните средства на градския транспорт и по булевардите „Добринова скала" и „Братя Бъкстон" и при моста на „Бакърена фабрика". В момента обаче положението е под контрол.

Столична община призовава всички софиянци да разчитат на градския транспорт, а не на колите си.  Десетки са закъсалите автомобили в различни части на града. Няма кой да ги изтегли и по някои улици положението е като на война. Хората се опитват да си помогнат, но хилядите паркирани на платното и на тротоарите коли правят отпушването невъзможна мисия.

По данни на концесионерите, които получават тлъсти суми за почистването, близо 250 автомобила - снегорини и камиони с пясък, са бръмчали цяла нощ, за да изчистят основните градски артерии. Катаджиите обаче твърдят, че не е имало повече от 50 автомобила. Това предизвика кметът Бойко Борисов да заяви, че ако утре столицата не е с чисти улици, ще даде концесионерите на съд. Самият Борисов бил цялата нощ по трасетата и лично контролирал работата на снегорините.

От сутринта общинарите повтарят, че движението в София е нормално при зимни условия. Гражданите обаче са категорични, че има големи трудности, хаос и неадекватни действия на оторизираните да се справят със снега, който обаче продължава, а това означава нови трудности през следващото денонощие.

Има отменени пристигащи и заминаващи полети на летище София. Там също воювали със снега, но засега природата е победител. Част от полетите се пренасочват към други летища. Не е ясна съдбата на полети от Париж и Лондон, както и за Амстердам и Аликанте. Самолетът от Виена е пренасочен към Скопие, а от Прага - към Бургас.

Поради снегонавявания има големи преспи по пътя Русе - Велико Търново. На автомагистрала „Тракия" и автомагистрала „Хемус" пътните настилки уж се почистват, но движението е трудно и сложно.

Проходът Шипка е затворен тотално заради огромни преспи. На всичкото отгоре в подножието на планината има десетки спрели автомобили, които са като в капан. Част от тях са повредени, но няма кой да им се притече на помощ. Снежната покривка на Шипка надхвърля 50 см, температурата в планината е минус 10 градуса. По традиция през последните 50 години са затворени проходите Троян-Кърнаре, Етрополе-Златица, Твърдица-Елена, Върбишки.

От КАТ многократно предупреждават всички автомобили да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета по пътищата в района на Велинград, Батак - Доспат, Ардино, Станке Лисичково и през проходите Предела, Рожен, Пампорово, Превала. Същото се отнася и за Самоковско. Товарните автомобили да са с вериги през прохода на Републиката.

Забранено е движението на камиони освен по магистрала „Хемус" и по пътните участъци Кюстендил - Гюешево, Кюстендил - Дупнца, Кюстендил - Стражите. А също така и по пътя Устрем - Радовец, Младиново - Свиленград и Левка - Студена - Радовец; над 5 т. по пътя Червен бряг - Рупци и Димово - Извор - Костичовци; над 10 т. по пътя Сливен - Стара река, София - Дупница и Черница - Сунгурларе - Чубра; над 15 т. по пътя Черноочене - Кърджали. Затворен е пътят Пловдив - Раковски - обходен маршрут: автомагистрала „Тракия" - Белозем - Раковски.

Въведени са следните ограничения: Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан и по пътищата Батак-Доспат, Белово-Юндола и Велинград-Сърница. Опасност от падащи камъни има по пътя София-Самоков, Искърското и Кресненско дефилета и прохода на Републиката.

Товарните автомобили от Перник към София през Владая се спират ежедневно за времето от 05:30 до 8:50 и от 16:30 до 19:50.

Времето в планините е опасно за туристи, дори и най-подготвени и екипирани, предупреждават от Планинската спасителна служба. Препоръчва се на планинарите да се въздържат от излети в следващите дни.

Прекъснат е достъпът до някои от хижите, напр. хижа „Младост" в Тревненския Балкан, близо до Казанлък, съобщиха от Планинската спасителна служба. Туристите са празнували настъпването на новата година в хижата. Предполага се, че са или ученици, или студенти. Започва разчистване на подстъпа към хижата, за да се помогне на блокираните там.

Температурите в планините са между -4 и -15 градуса. Навсякъде вали сняг, като на места снежната покривка достига 40 сантиметра. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9060 |20.12.2007 Арестуваха висш прокурор с подкуп, той плаши с кукловодите в държавата . 1| 5321 |20.12.2007 Румен Овчаров: Нямам лична битка с Бойко Борисов . 0| 6654 |19.12.2007 Уволниха шефа на столичния електротранспорт по искане на Борисов . 0| 6670 |19.12.2007 Парламентът избра Инспекторат към ВСС с непълен състав, опозицията плаши с Конституционния съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads