Реклама / Ads
1| 3464 |05.02.2023 НОВИНИ

Сняг, виелици и преспи затрудняват движението в цяла България

.
Сняг и виелици затрудняват обстановката по пътищата в цялата страна. 780 снегорини разчистват пътищата по републиканската пътна мрежа. Жълт код за снеговалежи има в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София, Велико Търново и Габрово, а за силен северен вятър има в Източна България, съобщават от АПИ.
 

Заради силния снеговалеж и натрупаните навявания движението по пътя Е79 в участъка Дунавци-Ружинци остава ограничено, минава се по обходен маршрут. Ограничено е движението по път I-1/E-79 в участъка Белотинци – Смоляновци, в област Монтана, поради пътен инцидент. Шофьорите в участъка изчакват на място.


За всички превозни средства е ограничено движението през „Троянски“ проход. В област Бургас е ограничено преминаването през „Ришки“ проход, поради аварирал товарен автомобил. Леките автомобили временно се пренасочват през Айтоски проход, а товарните изчакват на място. Задължително е ползването на вериги по път Габрово-Узана заради силен снеговалеж и навявания.


Заради силен вятър три полета на летище Варна закъсняха с около час, засега няма отменени полети. Силният вятър е наклонил и покрив на старата ЖП гара.


Шофьор на снегорин се блъсна в задната част на камион и загина на място, съобщи БТВ. Инцидентът е станал между 3 и 4 часа тази сутрин в участъка на монтанското село Смоляновци. Там и а огромни опашки от камиони, а пътят е затворен в двете посоки.


Валежите продължават днес през целия ден, сериозна покривка се очаква в Предбалкана и източните райони. В Добруджа и Лудогорието, както и в планинските преходи, има виелици и навявания.

От АПИ припомнят, че всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка на сайта www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


Времето ще е лошо и утре. Остават рисковете от виелици и навявания. За цялата страна е обявен жълт код поради ниските температури. Минималните се очаква да бъдат между минус 9° и минус 4°, а максималните - между минус 4°и 1°. В София - минимална около минус 8°, максимална минус 4°. Единственото изключение от жълтия код е Сливен, оцветен в оранжево поради силен вятър. През деня преваляванията от сняг в Западна България ще спрат, на места и облачността ще се разкъса. Вятърът ще е умерен северозападен, в Източна България - силен северен.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3073 |05.02.2023 Сняг, навявания, виелици - минусови температури . 0| 3184 |04.02.2023 Снежно и ветровито време. На места ще има виелици . 1| 3266 |03.02.2023 Жълт код за 26 области утре. Има опасост от вятър, виелици и снегонавявания . 1| 3242 |28.01.2023 Виелици в Североизточна България днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads